Spriječili provjeru tretmana migranata na granici s BiH

Hrvatska policija spriječila je četvoro poslanika Evropskog parlamenta da provjere tretman hrvatskih vlasti prema migrantima na granici sa Bosnom i Hercegovinom, prenio je sarajevski portal Klix.

Ovaj portal je naveo da je evroparlamentarce, koji su juče došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, poslije brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala policijska blokada.

Četiri evroparlamentarca stigla su na granicu BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali je hrvatska policija to spriječila bez argumenata, prenosi Klix, pozivajući se na italijanski Avenire.

Avenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta i da je policija "jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pjetra (Pietro) Bartola i njegove kolege, kako bih ih spriječila da dođu na mjesto kontrole, gdje migranti uglavnom budu spriječni da uđu u Hrvatsku".

Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

"Poslije dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeru da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima", naveo je Avenire, a prenosi portal Klix.

Izvor:rtcg