Izborna komisija odbila kandidaturu Kurtija

Centralna izborna komisija Kosova (CIK), nakon cjelodnevne rasprave o potvrđivanju kandidata za učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima 14. februara, nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom.

Među njima je i lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, inače bivši premijer Kosova, i četvoro njegovih stranačkih kolega, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Faton Topali i Donika Kadaj-Bujupi su osuđeni 2018. godine na uslovne kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Ostali politički subjekti su ranije zamijenili kandidate sa svojih lista koji imaju problema sa zakonom.

Sastanak CIK-a je u jednom trenutku bio odložen na dva sata kako bi se članovi upoznali sa detaljima iz preporuke Sudskog savjeta Kosova.

U toj preporuci se navodi da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u posljednje tri godine osuđene pravosnažnom presudom za neko krivično djelo.

Međutim, Centralna izborna komisija je od Kancelarije za registraciju i verifikaciju političkih subjekata dobila preporuku da prihvati sve kandidature za poslanike, zbog nejasnoća u Zakonu o izborima, odnosno u članu koji se odnosi na kandidaturu osoba koje su u posljednje tri godine osuđena za neko krivično djelo.

Izvor: Rtcg