Kosovo obezbijedilo pola miliona Fajzerovih vakcina

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj saopštio je da je u okviru konkretnih obaveza za obezbijeđivanje vakcina protiv COVID-19, Kosovo obezbijedilo 500.000 vakcina protiv ove bolesti kompanije Fajzer (Pfizer).

Zemaj je na Fejsbuk profilu naveo da je da su potvrdu o obezbijeđivanju ovih vakcina dobili od predstavnika kompanije Fajzer na danas održanom virtuelnom sastanku sa njima.

“Kao što smo ranije najavljivali, Ministarstvo zdravlja mjesecima je angažovano u mnogim oblastima da obezbijedi vakcinu protiv COVID-19, kako bi se ispunile obaveze koje imamo prema građanima i zaštitilo njihovo javno zdravlje. Vlada Kosova i Ministarstvo zdravlja ostaju posvećeni pružanju zaštite našim građanima sveobuhvatnom vakcinacijom protiv COVID-19”, napisao je Zemaj.

Dodao je da će Kosovo dobiti od mehanizma COVAX 360.000 besplatnih vakcina za 20 procenata stanovništva.

“Vakcine će biti obezbijeđene svim grupama stanovništva koje će se vakcinisati prema projekcijama Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova. Vakcina protiv COVID-19 biće besplatna za građane naše zemlje", poručio je Zemaj.

Od februara je na Kosovu testirano 188.138 osoba sumnjivih na koronavirus, među kojima je 52.134 bilo pozitivno, uz 1.351 smrtnih slučajeva.U posljednja 24 sata izlečeno je 313 osoba. Ukupno se od početka epidemije do danas oporavilo 42.948 osoba. Aktivno zaraženih je 7.835 slučajeva.

Izvor:rtcg