Arifijev glas nevažeći, izbori na Kosovu u januaru

Ustavni sud Kosova je sinoć objavio odluku kojom je ocijenio da je glas poslanika Etema Arifija kojim je podržana vlada premijera Avdulaha Hotija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Ustavni sud je saopštio da je jednoglasno odlučio da proglasi prihvatljivom žalbu koju je na postupak glasanja podnio Pokret Samoopredjeljenje, bivšeg premijera Aljbina Kurtija.Sud je ocijenio da shodno Ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima osoba osuđena pravnosnažnom sudskom presudom u posljednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.Poslanika Etema Arifija Apelacioni sud osudio je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog prevare sa subvencijama. Iako je osuđen, Arifi je na sjednici 3. juna podržao Hotijevu vladu.

Po ocjeni Ustavnog suda Arifi zbog pravosnažne presude kojom je osuđen na kaznu zatvora od 15 mjeseci, nije imao pravo da glasa na sjednici Skupštine Kosova 3. juna ove godine, kada je formirana Vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem.Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova poslanika.Predsjednik raspisuje izbore koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.Presuda ustavnog suda nema povratno dejstvo i na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Lider Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli ocijenio je da je Kosovo u najizazovnijem periodu i da je sada potrebna zrelost i poštovanje odluke da se izađe na birališta u januaru.Pacoli je sinoć poslije odluke Ustavnog suda Kosova pozvao sve stranke da se kandiduju sa vizijom koja Kosovo čini boljim, a ne sa mržnjom i nezadovoljstvom."Jasnoća, prosperitet i stabilnost za Kosovo sada nam trebaju više nego ikad", rekao je Pacoli.Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Šoši izrazila je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda koja vodi zemlju u vanredne parlamentarne izbore.Prema njoj izbori su bili neophodni "pošto vlada i Skupština nijesu radili"."Trenutna koalicija ne može da vlada i Skupština nije u stanju da funkcioniše. Naši građani moraju izraziti svoju volju glasajući za svoju budućnost", rekla je ona.

Izvor:rtcg