Opet veto Ivanova na albanski jezik

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kazao je da neće potpisati ukaz o primjeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA, javlja RTS.

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35.000 amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savjest.

Ivanov je ranije već iskoristio pravo veta za Zakon o jezicima.

Međutim, prema članu 75 Ustava, Ivanov je obavezan da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o jezicima, jer je već iskoristio pravo veta, ali nije propisan rok u kojem to treba da učini.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomjesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donijelo taj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsjednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsjednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbjeđenje, pa je incident prekinut.

 

Izvor: rtcg