O Cerarovoj ostavci u vladi nijesu znali

Neočekivana ostavka slovenačkog premijera Mire Cerara iznenadila je, kako se čini, i njegove partnere u vladi, piše hrvatski "Večernji list".

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je predsjednik Socijaldemokrata i jedan od dvojice potpredsjednika vlade, izjavio je kasno sinoć da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarovog obraćanja javnosti nijesu bili uopšte obaviješteni da će on dati ostavku. Židan ističe i da Cerar nije konsultovao ni koalicione partnere.

Slovenačka vlada će od sada do izbora morati da završi mandat sa smanjenim ovlašćenjima, a moraće dosta da radi kako bi se riješili nagomilani problemi, kazao je Židan.

S druge strane, predsjednik opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša kazao je za slovenačku TV da ga Cerarova ostavka zapravo nije potpuno iznenadila.

"Događaji su nagovještavali da ni ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će biti pokušaja da se skrati mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji, kako bi se izazvalo što više haosa", kazao je Janša, komentarišući Cerarovu ostavku.

Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovisali Cerarovu novoosnovanu stranku i samog Cerara kao "novo lice" u politici koje će dovesti do potrebnih promjena sada žele da glasove birača koji su tada dali povjerenje Ceraru prebace na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i tako po Janšinim riječima stvore novu "marionetsku" vladu kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra koje zadnjih mjeseci pregovaraju o povezivanju, prenio je "Večernji list".

Inače, premijer Slovenije trebalo bi danas da o svojoj ostavci zvanično obavijestiti predsjednika Boruta Pahora, javlja STA. Ističući da je ovakva odluka iznenađujuća, STA navodi da je donesena nakon odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o željezničkom projektu Koper-Divača.

 

Izvor: rtcg