Bez Beograda nema rješenja za Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da bez Beograda nema rješenja za problem Kosova i da se sa jednostranim potezima ništa ne može postići.

Savjet bezbjednosti je ponovo duboko podijeljen oko misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. Dok Zapad traži redefinisanje misije, Rusija se zalaže za opstanak Unmika u punom obimu. Taj zahtjev iznio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, na sjednici posvećenoj stanju na Kosovu.

Petković kaže da je Srbija i dalje u mogućnosti da raspravlja o izvještajima o situaciji i položaju srpskog naroda na Kosovu uz sve tendencije da se prorijede ili ukinu.

"Nakon 20 godina imamo priliku da govorimo i ukazujemo šta se dešava na Kosovu, da govorimo istinu o stradanju srpskog naroda u srcu Evrope, sada po prvi put u izvještaju generalnog sekretara UN možemo pročitati o kakvim opstrukcijama je riječ po pitanju rada Specijalnog suda", ukazao je Petković.

Prema njegovim riječima, "taj sud za zločine tzv. OVK kao i tužilaštvo su po zakonima tzv. Kosova, ali van su prostira Kosova".

Izvor: rtcg