Građani Makedonije i BiH samo s ličnom

Građani Makedonije i BiH moći će da ulaze iz jedne u drugu državu  samo sa ličnom kartom na osnovu sporazuma koji su juče potpisali makedonski premijer Zoran Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Zaev je istakao da će to olakšati kretanje građana dvije zemlje.

"Ovo je već praksa koju Makedonija ima sa Srbijom i sa Albanijom, a od danas važi i za putovanja u BiH", rekao je Zaev.

Taj sporazum su, kako je saopšteno, potpisali ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. Na  sastanku u Skoplju potpisan je i Protokol prema kojem se učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti upisuju pod istim uslovima u obje države, a za plaćanje školarina važe isti uslovi.

Makedonski premijer je istakao da su Makedonijia i BiH oslale još jednu snažnu poruku da su ozbilno posvećene razvijanju prijateljskih odnosa u susedstvu.

Zvizdić je kazao  da su Makedonija i BiH možda dvije najsličnije zemlje u regionu Zapadnog Balkana jer i u jednoj i u drugoj živi više naroda i religija.On je ocijenio da  potpisani dogovori u Skoplju idu u pravcu zaokruživanja ideje o Zapadnom Balkanu kojim će građani moći lakše da se kreću i da šalju snažnu poruku o kompaktnom regionu usmjerenom ka EU.

Izvor:RTCG