Srbija zove svoje građane da se vrate iz CG i zemalja okruženja

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji donio odluku da bi svi građani Srbije, koji borave van zemlje, trebalo da se vrate do petka u 18 sati. "Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedjelje vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Zamjenica direktora Instituta "Batut" rekla je da najveći broj zemalja u Evropi bilježi rekordan porast u broju slučajeva. "Tu su sve zemlje u okruženju, po učestalosti obolijevanja je Crna Gora u odnosu na sve zemlje u Evropi. To napominjemo jer je veliki broj naših građana u tim zemljama", rekla je ona. "Od tada uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja", rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana. Prema njenim riječima, u narednim danima dodatne mjere će biti precizirane i saopštene javnosti. Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenihg organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna. "Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumijevati određene mjere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva", kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju. Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji. Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja te zemlje Zlatibor Lončar to se povezuje s povratkom ljudi s ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje je proteklih nedjelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

Izvor:RTCG