Tači u ponedjeljak u Specijalnom sudu

Predsjednik Kosova Hašim Tači u ponedjeljak putuje u Hag na poziv Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, potvrdio je Tači na svom nalogu na Fejsbuku. "Poštovani građani Republike Kosovo, dozvolite da podijelim sa vama da ću u ponedjeljak otputovati u Hag na poziv Specijalnog tužilaštva na razgovor.

Sve dok se moji drugovi i ja suočimo sa dostojanstvom i integritetom sa međunarodnom pravdom, pozivam vas da nam se pridružite u suočavanju sa izazovima sa kojima se nalazi država", napisao je Tači. On je dodao da su u posljednje dvije decenije mnogi pripadnici OVK suočeni sa međunarodnom pravdom UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEKS-a i lokalnom pravdom. "Kosovo je, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem u rješavanju optužbi za ratne zločine. U posljednje dvije godine, specijalizovane komore su obavljale razgovor sa mnogim bivšim saborcima u zemlji i inostranstvu.

Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i povjerenje u institucije od suštinskog su značaja za Kosovo da ostvari svoju viziju članstva u NATO-u, Evropskoj uniji i održavanju večnog prijateljstva sa Sjedinjenim Državama Amerike. Hvala vam na podršci! Bog blagoslovio Kosovo!", napisao je Tači. Specijalno tužilaštvo je 24. juna objavilo saopštenje da je protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podignuta optužnica za izvršenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.