Srbija: 81 novi slučaj od korone

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je registrovan 81 novi slučaj korona virusa, tako da je sada ukupan broj zaraženih osoba 384, saopštio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je rekao da je do 15 časova testirano 245 osoba, a ukupno 203 njih hospitalizovano.

"Osamnaest u Kliničkom centru Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 u Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Dragiše Mišović 131 i u Klinici za pulmologiju KC Srbije 10, a u Opštoj bolnici u Valjevu dva", kazao je Kon.

On je kazao da je na respiratoru 24 pacijenta.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević je predstavila topografsku distribuciju oboljelih i navela da je u 21 gradu registrovan bar jedan slučaj obolijevanja.

Od 384 registrovana slučaja u Srbiji - u Beogradu je zabilježeno 158 slučajeva, u Nišu 40, Valjevu 38, u Novom Sadu 21, u Čačku 13, Kragujevcu 12, a u Kruševcu i Ćupriji po 10.

Takođe, kako je kazala, jednocifreni broj oboljelih registrovan je u Kikindi, Vranju, Požarevcu, Zaječaru, Užicu i Pančevu, a po jedan slučaj zabilježen je u Temerinu, Somboru, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu i Leskovcu.

Kisić Tepavčević je rekla da broj zaraženih sa najtežim oblicima bolesti nije značajno porastao i da je danas na respiratorima tri više nego juče.

Govoreći o rezultatima testiranja koji su danas predstavljeni, Kisić Tepavčević je kazala da definicija slučaja glasi: da je jedna osoba bila u kontaktu sa zaraženim, te je, kako je obrazložila, danas najveći broj registovanih zbog sve većeg broja ljudi koji ispunjavaju definiciju.

Dodala je da primjena nove strategije masovnog testiranja još nije počela.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Izvor:rtcg