Bez odluke o pregovorima sa S.Makedonijom i Albanijom

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu nijesu se dogovorili o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.Očekuje se da će se konsultacije nastaviti tokom vikenda, prenose agencije.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da se razmatra mogućnost da se i Skoplju i Tirani da "zeleno svijetlo" za pregovore uz otvoreno pitanje vremenskog okvira pri čemu bi Albanija mogla da dobije i dodatne uslove koje bi morala da ispuni pred održavanja prve Međuvladine konferencije sa EU.

Proces odlučivanja o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dodatno je iskomplikovala činjenica da zemlje članice o ovom pitanju moraju da se dogovore na nivou Savjeta ministra opštih poslova, koji je zbog epidemije korona virusa prebačen na video konfrenciju 24. marta.

Odluku ministara bi trebalo da potvrde lideri EU koji su zbog epidemije COVID19 otkazali samit u Briselu koji je trebalo da bude održan 26. i 27. marta.

Razmatra se mogućnost da se eventualna odluka o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odobri i bez fizičkog prisustva EU lidera, samo uz potpise pristanaka zemalja članica.

Izvor:mina