Tači potpisao ukaz o proglašenju vanrednog stanja

Predsjednik Kosova Hašim Tači objavio je da je potpisao ukaz o proglašavanju vanrednog stanja na cijeloj teritoriji Kosova zbog virusa korona.

"Na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao predsjednik posle sinoćnjeg sastanka Savjeta bezbjednosti Kosova potpisao sam ukaz o proglašavanju vanrednog stanja poslije situacije koja je stvorena od pojave KOVID-a 19", napisao je Tači na Tviteru.

Informaciju o namjeri da proglasi vanredno stanje Tači je dao sinoć na konferenciji za medije poslije sastanka Savjeta.Međutim, odmah poslije najave predsjednika Kosova da uvede vanredno stanje reagovala je Vlada Kosova.

Zamjenik premijera Kosova Haki Abazi izjavio je da se premijer Aljbin Kurti nije saglasan sa prijedlogom predsjednika Hašima Tačija da se uvede vanredno stanje i da mu je to saopštio na sjednici Savjeta za bezbjednost Kosova.

Odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Skupština Kosova dvotrećinskom većinom.Tokom vanrednog stanja, Savjetom bezbjednosti Kosova rukovodi predsjednik Kosova.Do sada je na Kosovu korona virusom zaraženo 19 osoba.

 

Izvor:beta