Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju "Pregovaračko poglavlje 4" - o slobodnom kretanju kapitala, i "Pregovaračko poglavlje 2" - o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Uz to, "u proceduri odlučivanja" su "Pregovaračko poglavlje" 21 - o "trans-evropskim mrežama" i "Pregovaračko poglavlje 14" - o politici saobraćaja.RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izvještaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji.

Ti periodični izvještaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izvještaju piše, prenijela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izvještaju se konstatuje da je u Srbiji "neprimjeren politički uticaj na pravosuđe" čija je najavljena reforma "na čekanju", dok "ozbiljno kasne" koordinacija antikorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"Zabrinjavajući su slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara", navela je RTS iz izvještaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

 

Izvor:beta