"NATO ne pritiska Srbiju da se pridruži"

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem.

On je ujedno istakao i da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na Kosovu.

"Želimo stabilan, bezbjedan i napredan Zapadni Balkan", rekao je Ildem na konferenciji "Prolazimo kroz zidove", koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme Beogradske NATO nedjelje.Dva su, kako kaže, ključna razloga za to.

"Prvo, dijelimo sa vama vaše viđanje demokratije i dobrosusjedskih odnosa sa drugom zemljama i međunarodnim organizacijama.

Drugo, kad su susjedi NATO bezbjedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbjedni", naglasio je on.

Ildem je naglasio da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU."Shvatamo odluku da postanete partner NATO, ali da ne tražite članstvo", rekao je Ildem.

Ildem je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova.

On je dodao da NATO i njegove članice u potpunosti razumiju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbjednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primijeniti.

To, kako kaže, uključuje i pravo da zemlja da donese odluku do koje mjere će biti angažovana u saradnji sa NATO.

On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji jer su sjećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

"NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila", tvrdi on i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

 

Izvor:b92