Tači o Ivanoviću: "Prve informacije ukazuju da ima nade"

Kosovski predsjednik Hašim Tači kaže da prve informacije o ubistvu lidera GI  SDP Olivera Ivanovića daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije istina. Dva dana nakon ubistva Tači je, u danas objavljenom intervjuu za Dojče vele, rekao da ne želi da ugrožava istragu ni da prejudicira ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekač, a ko izvršilac.

 "Ovo je borba protiv kriminala, borba za rasvjetljavanje jednog teškog ubistva jedne političke ličnosti – bez obzira na to koji je motiv: kriminalni, politički, mafijaški ili etnički – mada do sada nemamo informacije da ovo ubistvo ima etničku ili političku pozadinu", naveo je Tači. Kako kaže, dobrodošla je svaka saradnja kosovskih institucija sa onima iz Srbije, "ali istragu vrše institucije Republike Kosovo".

Tači smatra da je cilj Ivanovićevih ubica bio da "naškode Kosovu, međuetničkim odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na sjeveru Kosovu". Kaže da želi da vjeruje da je ubistvo Ivanovića "pojedinačan, izolovan slučaj" ali da, kako je rekao, ne može da kaže da se to dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano. "Ipak, bezbjednosno stanje na Kosovu je vrlo dobro. Već pet-šest godina nije bilo nikakvog ozbiljnijeg međuetničkog ili političkog incidenta. Jedinice Kfora se konstantno smanjuju, što je rezultat poboljšanja bezbjednosne situacije. Institucije države preuzimaju dužnosti od Euleksa, tako da je Kosovo dobar primjer mira i stabilnosti", tvrdi Tači.

 Izvor:AntenaM