Nema sastanka sa Hanom dok ne usaglase stavove

Evropski komesar za proširenje Johanes Han bio je spreman da organizuje sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kako bi se pronašao model za deblokadu procesa formiranja vlasti i imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH, ali su Željo Košić i Šefik Džaferović odlučili da je nema smisla ići u Brisel, kada nema usaglašenih stavova sa Miloradom Dodikom.

Iako se pojavila informacija da su članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović odbili poziv Hahna, Klix.ba saznaje da zapravo sastanak nije ni zakazan, niti je stigao ikakav zvaničan poziv, već je evropski komesar kroz razgovor ponudio da, ukoliko može, pomogne u približavanju stavova.

Komšić i Džaferović su donijeli zaključak da nema smisla ići u Brisel ukoliko stavovi prije eventualnog susreta neće biti približeni, odnosno ako sastanak sa Hanom neće donijeti nikakav dogovor i rješenje.

Kočnica u cijelom procesu su već poznati tvrdi stavovi Milorada Dodika koji i dalje ne želi da čuje za slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što kod ostale dvojice članova Predsjedništva BiH rezultira odbijanjem glasanja o mandataru, odnosno imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Komesar Han oglasio se danas povodom neformiranja vlasti u BiH, poručivši da politički lideri nastave s dijalogom bez daljnjeg odlaganja.

Izvor:klix.ba