I Hrvatska u šengen zoni

Evropski parlament u tematskoj raspravi na plenarnoj sjednici u Strazburu podržao je ulazak Hrvatske u šengen zonu. To bi se, prema očekivanju hrvatskih evroparlamentaraca moglo dogoditi već 2019. godine.

Osnovni stav predlagača ove velike promjene u sistemu ulaska i izlaska u EU je da u Uniji ne bi trebalo da ima država drugog reda, te da se zbog toga predlaže da se Šengenska zona proširi na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku. Hrvatski evroparlamentarci, ali i domaći zvaničnici, zadovoljni su tom odlukom Evropskog parlamenta i navode da Hrvatska nikada nije imala jasniju političku podršku Evropskog parlamenta o ulasku u šengenski prostor.

Od Hrvatske se sada očekuje da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterijume za pristupanje Šengen zoni, a na Vijeću je potom da uvaži sve što je napravljeno.

Ulazak u Šengensku zonu politička je odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Evropskog vijeća.

To Vijeće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još uvijek u toku i da se rješavaju određeni nedostaci, ali da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju predlog Evropske komisije u bliskoj budućnosti, prenosi Jutranji list.

Izvor:RTCG