Stalno ste gladni? Uz pomoć ovih namirnica bićete duže siti

Ukoliko imate problema s viškom kilograma i stalno ste gladni, onda bi trebalo više pažnje da obratite na svoju ishranu.

Prejedanje, kao i konstantno 'grickanje' svega što vam dođe pod ruku vrlo je štetna navika, a može se pojaviti u bilo koje vrijeme. Razlozi mogu biti emocionalne i fizičke prirode, a jedan od najčešćih je taj da vam glavni obrok nije bio dovoljno hranljiv, pa vaše tijelo i dalje žudi za hranom.

Postoje nutritivno vrlo vrijedne namirnice koje će vas zasititi na duže vrijeme, a u nastavku vam otkrivamo neke od njih.

Bademi

Ukoliko tragate za zdravom grickalicom između obroka, kad vas uhvati glad, razmislite o bademima. Bogati su vitaminom E, magnezijumom i zdravim masnoćama, pa su zbog toga vrlo zasitni, a izuzetno zdravi. Najbolje je jesti ih čiste, sirove i bez ikakvih dodataka.

Zeleno lisnato povrće

Istraživanja su dokazala višestruke pozitivne učinke zelenog lisnatog povrća poput kelja, spanaća i salata na zdravlje, a pokazalo se i da značajno povećavaju osećaj sitosti u poređenju s drugim vrstama povrća. Na primjer, ako prije glavnog obroka jedete zelenu salatu, unijećete manje kalorija i vaše tijelo neće toliko žudjeti za nezdravim namirnicama.

Maslac od kikirikija

Osim što je izuzetno ukusan, maslac od kikirikija je i vrlo zdrav, jer pozitivno utiče na nivo šećera u krvi, a povećava i proizvodnju hormona koji su povezani s osjećajem sitosti. Ipak, važno je da maslac bude prirodan i bez ikakvih dodataka koji su štetni.

Suvo grožđe

Ukoliko volite da jedete slatko, trebalo bi da obratite pažnju na suvo grožđe koje je odlična zamjena za nezdrave slatkiše. Vrlo brzo daje osjećaj sitosti, a sadrži i antioksidante koji pozitivno utiču na zdravlje srca.

Jaja

Iako se o jajima i njihovom učinku na ljudsko zdravlje naveliko raspravljala, a mišljenja stručnjaka i dalje se prilično razlikuju, činjenica je da su jaja u umjerenim količinama zdrava. Odličan su izbor za doručak jer sadrže bjelančevine, pa ćete se duže osjećati siti i manje ćete posezati za nezdravim grickalicama. Obiluju vitaminima i mogu se pripremiti na razne načine.

Tofu

Prvenstveno je namijenjen vegetarijancima, ali tofu i te kako može da bude ukusan ako znate da ga pripremite na pravi način. Pomaže u regulisanju nivoa holesterola i povoljno utiče na krvni pritisak, a takođe obiluje bjelančevinama i vrlo je zasitan.

Ovo su samo neke nutritivno vrlo vrijedne namirnice koje će povoljno uticati na vašu sitost, pa ih svakako uvrstite u svoj jelovnik ukoliko imate problema s prejedanjem i grickanjem nezdrave hrane koja se može loše odraziti na vašu kilažu.

Izvor:CdM