Izbacite iz života deset ogromnih izvora stresa

Pojedine namjernice mogu da pomognu da sanirate nazeb. Ren i ljute papričice otpušavaju nos, limun jača imunitet, pileća supa razlaže sluz i olakšava disanje.

Odabrane namirnice su važne da bi se sačuvalo zdravlje, ali takođe mogu da smire prehladu i ublaže njene simptome.

Dok ozbiljnije bolesti zahtijevaju posebne dijetske režime, mali broj pacijenta zna koliko hrana može da pomogne i kod blažih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i grip.

Osim toplih čajeva, postoji još namirnica i napitaka koji mogu da doprinesu bržem ozdravljenju, na različite načine.

ZAČINjENA HRANA

Vjerovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana umije da potjera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepuštite renu ili ljutim papričicama.

TOPLA LIMUNADA

Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C. Mekani sloj na pomorandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

CRNO VINO

Crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, oprezno s vinom ukoliko pijete ljekove.

ĐUMBIR

Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u sprječavanju i smirivanju mučnina ili drugih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. U slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

PILEĆA SUPA

Pileća supa tradicionalno se smatra lijekom, naročito u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade. Supa, takođe, razlaže sluz i olakšava disanje.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je čest sastojak ljekova za smirivanje želuca, a djeluje zahvaljujući hemijskoj reakciji s viškom želudačne kiseline, čime se stvara neutralnija pH vrijednost u želucu. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mješavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca i crijeva, što se često javlja kao propratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

Izvor:CdM