Izbacite iz života deset ogromnih izvora stresa

Čega bi se sve odrekli, kada bi vam neko ponudio da bacite sve svoje izvore stresa u neku magičnu kantu za smeće?

 

Ključ borbe protiv stresa nije raditi više na situaciji koja vam donosi nelagodu, već spremnost da se radi manje.

Pojedine stvari koje radite u životu, samo otežavaju situaciju, i kada pribjegavate takvom ponašanju, vi zapravo dolivate ulje na vatru. U stresnim situacijama kada vas pritiskaju brige, olakšajte sebi tako što ćete kod sebe promijeniti ovih deset stvari:

  1. Riješite se potrebe da udovoljite drugima.
  2. Prestanite da se pravdate.
  3. Nemojte se osjećati kao da na sve morate momentalno reagovati, neke stvari mogu i pričekati.
  4. Dopustite sebi da budete nedostupni za druge, kada za tim osjetite potrebu. U redu je da nekada odbijete poziv na druženje.
  5. Prestanite vjerovati da vam je potrebna baš ta jedna stvar koju nemate, da biste bili srećniji i uspješni. Nije istina da postoji samo jedna stvar čija je moć tolika da ona vlada vašim uspjehom i neuspjehom. Uvijek postoji neka druga prilika.
  6. Kontrolišite svoju želju za hvalisanjem. Postoje ljudi koji će vas vidjeti onakve kakvi zaista jeste, a da ne morate im se dokazujete. Ti su jedini pravi!
  7. Prestanite pokušavati biti prihvaćeni od strane svih. Nikada vas neće svi prihvatiti i to je u redu. Vaš posao je da prihvatite tu činjenicu.
  8. Zapamtite da vi ne morate znati svaki detalj. Život ponekad funkcioniše na misteriozan način.
  9. Odbacite ideju da morate biti savršeni. Greške se događaju svima. U redu je da neko bude svjedok vaše ludosti.
  10. Ne izazivajte sebi dodatni stres time što ćete smatrati sebe odgovornim za sve ljude u vašem okruženju. Vjerujte da će im pomoći milostiva univerzalna sila ljubavi i pravde koja je ista za sve. Pružanje podrške i pomoći drugima je divno, ali kada to počne izazivati stres, vrijeme je da pustite situaciju da teče vlastitim tokom.

Kada klonete pod teretom stresa, odbacite nešto tog tereta i dobićete novi polet, svježu energiju, bićete otvoreniji i ekspresivniji. S tom novom energijom i možete pomoći većem broju ljudi.

Izvor:CdM