Kada je dijete spremno da samo pere zube?

Već znamo da je za zdrave zube neophodno njihovo redovno pranje i to najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, ali kako da budemo sigurni da su zubići dobro oprani?

Zubi se peru ujutru čim se ustane, prije doručka, i uveče neposredno prije odlaska u krevet. Važno je leći sa čistim zubima i nakon toga ništa ne unositi od hrane.

Kako spriječiti razvoj karijesa?

Pored adekvatne četkice i paste, neophodno je da primjenjujemo adekvatnu tehniku pranja zuba. O načinima pravilnog pranja zuba, najbolje je posavjetovati se sa stomatologom.

U odnosu na vaš karijes i utvrđeni rizik, stomatolog će vam dati individualne smjernice za održavanjem adekvatne oralne higijene, koja je preduslov za sprečavanje oralnih oboljenja, u prvom redu karijesa i parodontopatije. Pored četkice kao osnovnog sredstva za održavanje oralne higijene, i paste kao najpoznatijeg pomoćnog sredstva, na raspolaganju postoji i čitav niz dodatnih pomoćnih sredstava, kao što su na primjer zubni konac, interdentalne četkice. Da bi pravilno primjenjivali ova sredstva, najbolje je da nas stomatolog uputi u njihovu primjenu i da nam obajsni koja su pravi izbor za nas.

Kada je dijete spremno da samo pere zube?

Smatra se da djeca nisu sposobna da sama adekvatno operu zube, sve dok ne mogu sama da vežu pertle, tako da im u sprovođenju oralne higijene moramo pomagati.

Jako je važna kontrola da bi smo bili sigurni da su zubi pravilno oprani i očišćeni. To nam može pomoći da utvrdimo da li adekvatno peremo zube i gdje bi trebalo dodatno posvetiti pažnju.

Kako da znamo da li zubići dobro oprani?

Postoje sredstva koja prebojavaju naslage na zubima i upućuju nas na to gdje su one još uvijek prisutne. Ova sredstva postoje u obliku rastvora ili tabletica. Mogu se primjenjivati od strane stomatologa u zubnim ordinacijama, takođe postoje i ona koja se mogu primjenjivati kod kuće, da bi smo znali da li smo dobro oprali zube. Ova sredstva sadrže boje koje se vezuju za zubni plak i upućuju nas na njegovo prisustvo – starije naslage na zubima se boje u plavo, a nove, nastale u posljednjih 24 sata, u crveno.

Tabletice se primjenjuju tako što se sažvaću oko minut, a zatim ostatak ispljune. Ove tabletice možemo koristiti nakon pranja zuba, da bi nam ukazale na neoprane površine, kojima bi trebalo posvetiti detaljniju i dodatnu pažnju.

Izvor:CdM