Vrijeme je za čišćenje organizma od toksina, nakupljenih tokom ljeta

Izbacivanje toksina, slobodnih radikala, soli, masnoće i ostalih štetnih sastojaka, kombinacijom limfne drenaže i specijalnih preparata koji pospješuju čišćenje tijela, uz umotavanje u termo ćebe sa efektom saune, naziva se detoksikacija. 

Detoksikacija ili čišćenje organizma vrši se na  više načina. Bilo koju metodu da odaberete, pomoći će vam da uz malo truda i vremena uklonite toksine nagomilane u međućelijskim prostorima i crijevima, vratite energiju i poboljšate izgled kože i opšte stanje organizma, kaže kozmetičarka Sloba Bubanja.

Zašto je važno čišćenje organizma

Naš organizam je opterećen ne samo konzumiranjem teške i nezdrave hrane, već i pesticidima  i toksičniim materijama  koje se nalaze u namirnicama, a koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane koju jedemo. Uz sve to,  stres, prebrzi ritam života i manjak fizičkih aktivnosti, može preopteretiti i oslabiti organizam i spriječiti njegov pravilan rad.  Nepravilan rad organa za varenje može uzrokovati  tegobe, kao što su umor i pospanost, prerano starenje i  druge različite smetnje.  Detoksikacija ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu da vrati prirodnu ravnotežu. Mnogi klijenti svjedoče o tome da im je detoksikacija pomogla da vrate energiju, koncentraciju i pozitivan stav prema kozmetičkim tretmanima uopšte.

 

Kome je namijenjena detoksikacija

Detoksikacija se preporučuje kod oslabljene razmjene materija,  teških, umornih i natečenih nogu, svih oblika i stadijuma celulita, kod pušača i osoba koje dugo borave u zadimljenim i zagušljivim prostorijama sa nedovoljno prirodne svjetlosti, priča Bibanja  za portal Radija Bijelo Polje.

 

 

Kod ovih osoba zbog smanjene razmjene materija ćelije brže izumiru, talože se na površini i zatvaraju pore. Usporena cirkulacija, smanjen dotok kiseonika i nedovoljna ishranjenosti, slabe tonus mišića, koža se opušta, postaje mlitava i počinje da stari.  Osim ovih, postoji još čitav niz  drugih simptoma koji ukazuju na to da treba uraditi detoksikaciju. Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju, imate glavobolje, probleme sa kožom, neugodan miris tijela, slabo pamćenje, nadutost stomaka i gasove, lošu  probavu, zatvor, skloni ste gojenju i preranom  starenju, sve to ukazuje da vam je tijelo zasićeno otrovima i da vam je neophodna detoksikacija” naglašava  vlasnica beuty centra “Estebel”.

 

Kada uraditi detoksikaciju

Iako se detoksikacija organizma možete napraviti kad god osjetite neki od ovih simptoma, najbolje vrijeme za to je rana jesen i u rano proljeće. Naročito se preporučuje nakon dugog i toplog ljeta kad se koža mnogo znoji, pore se često začepe zbog upotrebe stredstava za zaštitu od sunca i nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.

 

 

Salina-korak do idealne detoksikacije

 „Lijek izbora” kod ovih problema je kombinacija nekoliko faza u jednom tretmanu:  pilinga, body wrap-a i limfne drenaže. Pilingom se mehanički otklanjaju odumrle ćelije radi bolje penetracije kozmetičkih preparata, bolje apsorpcije kiseonika i ubrzavanja metabolizma, preparatom koji se zove Salina. To je proizvod bez koga se ne može zamisliti, niti početi nijedna  kozmetička procedura kojoj je cilj dobra i temeljna detoksikacija, kao i priprema za tretmane protiv celulita. Učinakovitost  Saline je značajna jer se pilingom tijela eliminišu izumrle ćelije koje ometaju normalnu razmjenu materija. Osim pilinga, Salina priprema tkivo za ,,razbijanje” i eliminaciju deponovane masnoće pomiješane sa toksinima, slobodnim radikalima i drugim štetnim elementima. Ovom procedurom se pospješuje i oslobađanje tečnosti koja se zadržava u tkivima, dajući efekat „narandžine kore". Salina je tretman  kojim treba početi svaku detoksikaciju i svaku anticelulit proceduru”, ističe Bubanja.

 

Uloga termo ćebeta za detoksikaciju

Termo ćebe spada u grupu „body wrapp" tretmana. Namijenjeno je za kozmetičke tretmane kod kojih je neophodan efekat saune. Tretman se bazira na zagrijavanju tijela do tačke znojenja, čime se otvaraju pore, izbacuju toksini i slobodni radikali, stimuliše cirkulacija, a istovremeno i detoksikacija cijelog tijela. Osim za detoksikaciju, koristi se i za tretmane celulita, kod povećanih masnih naslaga, viška kilograma, zadržavanja tečnosti, otoka, poremećaja limfne cirkulacije i drugih poremećaja gdje je neophodno prije početka drugih tretmana uraditi dobru pripremu kože i potkožnog masnog tkiva. Ovo je najlakša metoda znojenja, eliminacije toksina i sagorijevanja masnoća. Uz adekvatno odabrane preparate, naročito one sa visokim koncentracijama mineralnih soli, kalcijuma, magnezijuma i drugih sastojaka koji pospješuju izbacivanje toksina i limfnu drenažu, postižu se izvanredni rezultati.  Pilingom se blagim masažnim pokretima, temeljno  koža oslobodi svih materija koje ometaju njene normalne funkcije. Poslije temeljnog  pilinga,  klijenta treba umotati u foliju pa  u već zagrijano termo ćebe. Umjesto termo ćebata mogu  se koristi  i drugi načini zagrijavanja kao što su sauna, vodeni krevet, parno kupatilo...

 

 

Zašto je važna limfna drenaža

Svaki  tretman detoksikacije, anticelulit tretman, ili problem sa zadržavanjem tečnosti, treba završiti limfnom drenažom, jer je zbog učinkovitosti i vidnih rezultata, nezaobilazna  u svim programima detoksikacije, anticelulit tretmanima i programima mršavljenja.To je specijalna terapeutska masažna tehnika, kojom se ubrzava cirkulacija limfe i odvođenje štetnih materija iz međućelijskih prostora pomoću limfnih puteva, da bi se koža oslobodila toksina, slobodnih radikala, celulita i masnih naslaga. Limfni  sistem se sastoji od limfe, limfnih sudova i limfnih žlijezda (limfnih čvorova) iz kojih, posebnim drenažnim pokretima i pritiskom na određene tačke, dreniranjem, eliminišemo štetne sastojke i raspadne produkte koji ometaju razmjenu materija. Limfni sistem je čistač organizma, ima ulogu transporta, koji se obavlja pomoću kontrakcija,  i svi štetni produkti se iz limfnog  sistema,  dalje metaboličkim procesima, izbacuju iz organizma. Limfa, za razliku od krvi, nema  vlastitu pumpu, pa  je u slučaju da dođe do zastoja i otežanog izlučivanja, treba drenažom pokrenuti i dovesti je do limfnih  čvorova, koje ,,otvaramo“ i iz njih dreniramo nakupljenu tečnost, pomiješanu sa masnoćom, toksinima i solima, oslobađajući tako međućelijske prostore i pripremajući ih  za lakšu razmjenu materija i izlučivanje svih tih nagomilanih štetnih sastojaka , savjetuju u “Estebel”-u.