Hijaluronska kisjelina za oporavak i održavanje zdravog izgleda kože

Koža je tjelesni omotač koji pored zaštitne uloge, obavlja i brojne funkcije koje su važne za cijeli organizam. Zbog toga joj svakodnevno treba  posvetiti  pažnju da bi je sačuvali od gubitka vode, elektrolita i drugih sastojaka koji su bitni za normalne metaboličke procese i razmjenu materija, kaže za Portal Radija Bijelo Polje kozmetičarka, Sloba Bubanja.

“Svaki organizam i organ u njemu je jedinstven, pa samim tim i koža, sa vlastitim naslijeđenim i stečenim karakteristikama. Ne postoje dvije identične kože. Zbog toga svaka koža reaguje različito pod raznim uticajima okoline i načina života, pa je treba tako i posmatrati i posvetiti joj posebnu pažnju. Zajedničko im je to, da pravilnim odnosom i odgovarajućom njegom, možemo značajno uticati na vidljive znake starenja, promjene,  razne nepredviđene procese i stanje kože”, ističe Bubanja.

Ona  naglašava da svaki tip kože u određenom trenutku može postati osjetljiv, te s toga  treba biti obazriv pri izboru preparata,  budući da nerijetko koža negativno reaguje na proizvode koji su se u normalnim uslovima pokazali sasvim zadovoljavajući. Momenti kada koža burno reaguje predstavljaju stanje i nikako se ne mogu poistovjećivati sa tipom kože.

 Koža koja je postala osjetljiva može se brzo normalizovati, pogotovo kad se otkriju i otklone uzroci koji su je učinili takvom. Najčešći razlozi su uslovi života, zdravstveno stanje,klimatski uslovi, nedovoljna ili nepravilna njega, neuredan život, nepravilna ishrana, umor, stres, nervoza i duševni nemir. Pod uticajem ovih nepovoljnih faktora,ona je u stalnom grču, braneći se od štetnih uticaja koji mogu biti uzrok prevelikog isušivanja, opuštanja tonusa, stvaranja bora, pucanja kapilara, devitalizacije i preranog starenja. S obzirom  na to da postoji više  tipova kože, različita stanja i oštećenja,  potrebe svake kože ponaosob su jedinstvene pa ih treba tako i rješavati. Način tretiranja zavisi od toga  da li problem treba rješavati na površini kože ili na nivou mezoderma, odnosno, šta želimo postići  i kako do tog cilja doći.  Bilo koji od ovih tretmana da se preporučuje, preparati za vlaženje su od presudnog značaja za vraćanje vlage i za jačanje tkiva, naglašava  vlasnica beauty centra “Estebel”.

 

Zašto je mezoderm važan za kozmetičke procedure?

Mezoderm, ili srednji sloj kože je značajan za mnoge kozmetičke procedure i tretmane jer je u njemu smještena mreža vezivnih vlakana kolagena, elastin, korijenovi dlake i nokta, lojne i znojne žlijezde, krvni i limfni sudovi, nervi, glatki i poprečno-prugasti mišići. Zbog svega ovoga, mezoderm je interesantan za rad u kozmetici, jer raznim kozmetičkim procedurama možemo da dopremo do njega, dopremimo hranljive sastojke, koji će se u njemu resorbovati i  poboljšati  opšte stanje i izgled kože.

“U srednji sloj kože (mezoderm) se unose posebni sastojci koji prodiru duboko i  mogu da saniraju određene nedostatke. Unošenjem sastojaka koji nedostaju koži, podstiče se  razvoj novog vezivnog tkiva i sprječava razgradnja postojećih vlakana u koži, što dodatno poboljšava izgled kože. Ujedno, to znači i da efekat svakog narednog tretmana traje duže i daje  vidljivije rezultate, jer dodavanjem minerala, vitamina i hijaluronske kisjeline  koži se vraća čvrstina i mladalački izgled. Ove preparate je najbolje u mezoderm potiskivati aparatom za mezoterapiju, budući da se na taj način preparat ne zadržava na koži i ne gube se hranljiva svojstva. Aparat je konstruisan tako, da  njegovi talasi otvaraju sitne kanale pomoću kojih ćelije komuniciraju i omogućavaju prolaz preparata, koji u drugim okolnostima ne bi mogli proći kroz kožu do mezoderma. Ove kozmetičke procedure se rade, na licu i ostalim  djelovima tijela, na kojima treba osvježiti i popraviti opšte stanje i izgled kože”, savjetuje Bubanja.

Uloga hijaluronske kisjeline

Hijaluronska kisjelina je prirodna supstanca koja se proizvodi u ljudskom tijelu. Ona akumulira vodu i pruža dubinsku hidrataciju, sprječava starenje kože i propadanje tkiva, pa je od presudne važnosti za elastičnost, gipkost, zategnutost i čvrstinu kože.  Svakodnevno se troši i neophodno je obnavljanje njenog nivoa u tijelu, naročito u koži. Njenim nedostatkom, koža gubi volumen i elastičnost, dehidrira i pojavljuju se bore.

 

 

Tretmani lica i kućna njega preparatima za dubinsko vlaženje

Ovi tretmani već godinama zauzimaju značajno mjesto, jer se nadoknađivanjem potrošenih supstanci, značajno poboljšava izgled, opšte stanje i  funkcije kože. Kod profesionalnih tretmana koji se rade u kozmetičkom salonu, koriste se kvalitetni proizvodi visokih koncentracija,  koji se brzo resorbuju i koži vraćaju čvrstinu, elastičnost i napetost, jedrinu i mladalački izgled, budući da imaju izuzetno veliku moć vezivanja vode.

 Kod preparata koji su namijenjeni  svakodnevnoj kućnoj upotrebi,  obavezno treba obratiti pažnju na procenat hijaluronske kisjeline koji sadrži, kao i na njenu koncentraciju, jer od toga zavisi da li taj preparat može ispuniti očekivanja. Ako je koncentracija hijaluronske kisjeline 1 ili 3 procenta,  treba vidjeti i koji su sastojci u onih preostalih 97 procenata, savjetuju u Estebel-u.

Dodaju da se prevelikim isušivanjem kože, količina hijaluronske kisjeline  postepeno smanjuje, koža postaje neelastična, opušta se i bora. Tada je neophodno, potražiti stručni savjet od kozmetičara, koji će dati preporuku o  njezi, ku zavisnosti od  tipa i trenutnog stanja kože. Ukazaće i na značaj hijaluronske kisjeline za dubinsku hidrataciju i njenu sposobnost da  povezuje vlakna i popunjava medjućelijske prostore, tako da koža postaje zategnuta, svježa, prozračna i navlažena, bez obzira na godine starosti.