NEMOJTE DA PRAVITE GREŠKU: Ove stvari nikako ne smijete da dijelite ni sa kim

Sve što stavljate na glavu nikada ni s kim ne smijete da dijelite, to je zlatno pravilo.

Znate li da neke stvari ne smijete da dijelite sa drugima? Riječ je o onim stvarima koje dolaze u dodir s osjetljivim mjestima tijela pa bi lako mogle prenositi bakterije.

Evo koje su to stvari.

Sapun

Uprkos vjerovanju da se sapun sam čisti i dezinfikuje, naučnici savjetuju da to bude samo vaše sredstvo za higijenu. Zašto? Zato što se putem sapuna mogu prenijeti bakterije pa neka onda na njemu budu samo vaše.

Šeširi, kape, šubare, kacige, četke i češljevi za kosu

Sve što stavljate na glavu nikada ni s kim ne smijete da dijelite. To uključuje i posteljinu koja vam dodiruje lice i glavu. Važno je da ti predmeti budu samo vaši, jer je to zdravo i higijenski.

Antiperspirant

Možda sprječavaju znojenje i loš miris, ali ne sadrže sastojke koji bi ubijali potencijalno opasne bakterije. Upravo zato ne smijete da dijelite roll-on antiperspirante. A nemojte zaboraviti ni da je područje pazuha vrlo osjetljivo.

Pribor za nokte

Grickalice pa i same lakove za nokte nikada ne dijelite s prijateljicama. Na takvom se priboru bakterije lako skupljaju, a infekcije brzo šire. Pribor za nokte mora ući u kategoriju stvari koje su samo vaše.

Šminka

Puder, korektor, maskara, sijenka, rumenilo, ruž, sjaj, olovka… Ništa, ali baš ništa od šminke ne smijete da dijelite sa drugima, jer svi ti proizvodi idu na lice, a koža lica izuzetno je osjetljiva.

Četkice za zube

Da li je ikome ikada palo na pamet da dijeli četkicu za zube? Nikada to ne smijete učiniti.

Minđuše, slušalice

Uši su vrlo osjetljive, a na minđušama i slušalicama lako se skupljaju potencijalno opasne bakterije. Minđušama se možete lako ubosti i probiti kožu do krvi, a bakterije se onda lako šire dalje. Minđuše i slušalice, posebno one koje se stavljaju baš u uši, čuvate samo za sebe.

Izvor:Kolektiv.me