Puzanje je priprema za prve korake

Djeca mogu puzati na bezbroj načina. Neke bebe puze unazad, neke na vrhovima prstiju, dok neke češće od stopala koriste koljena kako bi se odgurnule.

Te tehnike zavise od toga koliko su jake dječije ručice, kakav je tonus mišića, kao i kakva je fizička konstitucija čitavog tijela.

Puzanje omogućava velikoj grupi mišića da se razviju, a usklađivanjem pokreta dijete uspijeva doći od tačke A do tačke B. Kada se sklad postigne, rezultat su spretni pokreti i često vrlo brzo kretanje.

Bebe obično počnu puzati oko šestog ili sedmog mjeseca, dok u uzrastu od osam ili devet mjeseci shvate da se iz sjedećeg položaja lako mogu kretati puzeći.

Razvoj svakog djeteta je individualan i prejak tempo nije dobro nametati. Dijete koje usavrši puzanje neće imati problema s hodanjem, jer prvim koracima prethodi višemjesečna vježba.

Također, puzanje pomaže djetetu da se fokusira na predmete koje želi dohvatiti, vježba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za pravilan kognitivni razvoj.

Možete podsticati dijete tako što ćete na nekoliko metara od njega ostaviti njegovu omiljenu igračku ili neki predmet jarkih boja koji će ga zaintrigirati.

Važno

Ukoliko u kući imate stepenice, osigurajte ih, jer su one posebno interesantne djeci. Osigurajte oštre ivice, kao i kuhinjske aparate koji su dostupni bebi.

Izvor:Cdm