Razmaženi prinčevi i princeze, kako sa njima

Prinčevi i princeze nova su sorta djece terminološki u domenu vaspitavanja.

To vrlo dobro znaju svi roditelji, a naročito oni koji su svoje klince razmazili dok su još bili sasvim maleni. Takve greške u koracima nakon samo nekoliko godina izazovu probleme, jer dijete, naviknuto da sve bude kako ono želi, ni ne obraća pažnju šta mu roditelji govore. Vaspitanje djece zahtijeva nevjerovatno veliko strpljenje. Takođe i posvećenost, ali ma koliko da vam se u datom trenutku učini preteško, nikako nemojte posustati. Ipak je u pitanju je vaše voljeno dijete.

Batine i konstantna grdnja djeteta od 3-4 godine neće mnogo pomoći. Sa njim je potrebno razgovarati što više, davati mu jasne znake šta smije, a šta ne. Zato nemojte svoju frustraciju, kada se vratite sa posla, liječiti na tom nedužnom biću, već ga opomenite kada imate pravi razlog za to, kada je ono zaista nešto skrivilo.

Za pravilno vaspitanje djece još uvijek ne postoji ni jedna škola koju bi roditelji mogli da upišu i pohađaju te korisne časove. U pitanju je prava vještina u kojoj svaki rodtelj ima svoj stil. No ipak, roditeljima-početnicima ovaj tekst bi mogao biti od velike koristi.

Još samo 5 minuta

Svakom mališanu je i više nego zabavno da se igra sa svojim vršnjacima u dječijoj igraonici ili nekom od obližnjih parkića. Tada ne osjeća glad, žeđ, sve mu je potaman i ne zna kada je dosta. Međutim, svjesni ste da ma koliko da mu je lijepo, ipak tu ne možete provesti čitav dan. Niste mu još ni prišli, a vaš mališan je već briznuo u plač. Iako ste mu rekli da ćete doći koliko sjutra, da ga kod kuće čeka njegova omiljena torta, vriska je sve glasnija. Jasno je, dijete želi da popustite.

Mnogi roditelji prave veliku grešku kada su ovakve situacije u pitanju. Nakon toliko djetetovog jadikovanja, oni mu, ma kakve obaveze imali, ipak dozvole da se poigra još koji minut. Iako se čini kao sitnica, ovo može da napravi veliki problem u daljem vaspitanju. Iako malo, dijete postaje svjesno da može da manipuliše vama i da je dovoljna samo koja suza, pa da dobije šta god poželi.

Kažnjavanje

Svi smo mi još kao djeca bili u kojekakvim kaznama: tri dana nema slatkiša, nedjelju dana nema televizora, deset dana bez omiljene igračke… Složićete se, iskusni roditelji, ove “fore” znaju itekako da upale.

Ipak, kako bi kazna imala nekog efekta, morate joj ostati dosledni. Dijete će na sve načine pokušavati da vas “otkravi” kako bi moglo da se igra sa drugarima, jede omiljenu čokoladu, po cio dan gleda crtane filmove. Podrazumijeva se, tih dana će biti divno predivno, vjerovatno će vas očarati svojom poslušnošću.

Ipak, bezobzira na sve, riječ je riječ i morate je održati. Iako je ostao samo jedan dan do isteka kazne, ne požurujte njen kraj. Ako popustite, dijete vas neće shvatati ozbiljno svaki naredni put kada ga kaznite i dovijaće se na razne načine da vas odobrovolji.

Nagrađivanje pohvalama

Kao i kazne, nagrade su takođe vrlo važne. Možda ponekad i značajnije. Ako je vaša curica zaista bila dobra, ako je pokupila sve svoje igračke prije nego što ste joj rekli, dobila cvjetić na ruku u vrtiću, nemojte zaboraviti da je pohvalite. To će joj veoma značiti i dati joj još veću motivaciju da bude dobra i poslušna.

Mame i tate nerijetko kupuju “kule i gradove” svojoj djeci zbog poslušnosti, ali to nikako nije preporučljivo. Tako će dijete prvi sljedeći put kada ne dobije traženu lutku nakon naučenog prvog slova ne samo biti ljuto i bijesno, već će taj gest shvatiti kao znak da više ne treba da se trudi.

I ponovo naglašavamo – budite strpljivi. Morate ostati smireni, staloženi dok djetetu objašnjavate kako je ovo dobro raditi, a ono ne. Morate izgraditi autorite nad njim, a to svakako nećete postići svakodnevnom vikom i dramom

Izvor:CdM