Najbolji prirodni trik za snižavanje nivoa stresa

Način na koji se nosimo sa stresom razlikuje se od osobe do osobe. Neki ljudi se kupaju u hidromasažnoj kadi ili sjede u sauni, dok drugi vježbaju ili uzimaju ljekove.

Međutim, stres nas može pogoditi u najneočekivanijim trenucima kada naše uobičajene metode nisu zgodne ili dostupne. Međutim, stručnjakinja tvrdi da postoji jedan prirodni trik koji možete učiniti bilo kada, bilo gdje, da odmah smanjite nivo stresa.

Risa Sheppard, instruktorka pilatesa i kreatorka Sheppard metode, objašnjava kako je preuzimanje kontrole nad svojim disanjem ključ za snižavanje nivoa stresa.

"Jednom sam davala instrukcije poznatoj ličnosti u dnevnoj televizijskoj emisiji prije mnogo godina. Vikala sam: 'Diši!' Okrenuo se prema meni i rekao: 'Oh, disanje je neophodno u svim djelovima života.' Smijali smo se zajedno s publikom, ali on je govorio istinu", dodala je.

Ona tvrdi da postoji mnogo istraživanja koja podržavaju prednosti disanja.

"Studije su pokazale da samo disanje, ono što radimo bez razmišljanja o tome, smanjuje stres, daje nam fokus i pomaže ne samo u vježbanju, već i u mnogim drugim stvarima", objašnjava Sheppard.

Ako ste uznemireni nemojte posezati za ljekovima za smirenje. Umjesto toga, zastanite i duboko udahnite da biste smirili svoj nervni sistem.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavilča: Jasminka Mulić