Ovaj čaj je dobar za jetru i reguliše krvni pritisak, a jako rijetko ga pijemo

Ovaj čaj ima brojne zdravstvene koristi, među kojima se ističe snižavanje holesterola i detoksikacija organizma.

Kurkuma, začin zlatnožute boje iz porodice đumbira, najčešće se koristi u prahu u kuhinji. Često je dodajemo jelima poput pirinča, povrća, čorbi i variva, kao i smutijima, ali malo ko je koristi za pripremu čaja, što bi moglo biti veoma korisno. Glavni aktivni sastojak kurkume je polifenol kurkumin, poznat po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

Takođe se pokazalo da ima antivirusna i antitumorska dejstva. Savremena istraživanja sugerišu da kurkumin može poboljšati zdravlje jetre zahvaljujući svojim detoksikacijskim efektima, dJelujući kao prirodni čistač od toksina i smanjujući rizik od bolesti jetre. Pored toga, brojne studije ukazuju na to da kurkuma može efikasno snižavati nivo holesterola i triglicerida, kao i pomoći u regulaciji visokog krvnog pritiska.

Čaj od kurkume protiv naduvenosti

Kurkuma sadrži i turmeron, koji navodno pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Ona takođe podstiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljene hidrate i masti. Podstiče i aktivnost enzima pankreasa koji učestvuju u metabolizmu hranljivih materija.

Pospješuje lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje dobro na prostatu i debelo crijevo i jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume se preporučuje kod naduvenosti, gorušice i drugih problema sa varenjem.

Priprema čaja

Kašičicu kurkume prelijete sa 150 ml ključale vode

Poklopite i ostavite 15 minuta

Procijedite i po želji dodajte med i limun

Pijte dva puta dnevno po jednu šoljicu

Poslije dvije nedelje napravite pauzu

Ako uzimate bilo kakve ljekove, konsultujte se sa svojim ljekarom.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić