Zubi bijeli kao biseri: Evo kako da na prirodan način održite lijep i blistav osmjeh

Ako ste stalno u pokretu, od sastanaka do poslovnih događaja, kafe ,,za ponijeti'' i grickalice su sigurno dio vaše svakodnevice. Nažalost, oni su i razlog zašto vam je postizanje savršeno bijelih zuba uvijek van domašaja.

U nastavku donosimo šta je uzrok tragova na zubima, te kako da ih očuvate.

Kako različite namirnice utiču na boju zuba

Čaj, kafa i crno vino često se izdvajaju kao glavni uzročnici tamnjenja zuba zbog prisustva tanina i kiselina. Tanini se vezuju za gleđ, zadržavaju pigmente iz drugih namirnica i pojačavaju mrlje. Kiseline, s druge strane, oštećuju gleđ, čineći zube podložnijim karijesu i bojenju, stvarajući neravne površine koje lako hvataju mrlje.

Namirnice koje mijenjaju boju zuba

Pigmentisano voće, kurkuma (iz karija), cvekla, soja i paradajz sos često mijenjaju prirodnu boju zuba. Pigmenti koji voću i povrću daju bogatu boju mogu se zalijepiti za zube, čineći ih manje bijelim. Takođe, gazirani sokovi i bombone sa visokim sadržajem šećera i kiselina mogu erodirati gleđ i izložiti donji sloj zuba, što ih čini podložnijim bojenju.

Kako očuvati bjelinu zuba

Vaša pljuvačka prirodno pomaže u uklanjanju ostataka hrane i neutralizaciji kiselina, sprječavajući tamnjenje zuba. Ipak, dodatna briga o zubima može biti ključna za očuvanje blistavog osmjeha:

Izbjegavajte hranu i piće koji mogu da oboje zube, ili isperite usta vodom odmah nakon konzumacije.

Perite zube fluoridnom pastom dva puta dnevno, ali ne odmah nakon kiselih namirnica—sačekajte barem 30 minuta kako bi se gleđ stabilizovala.

Redovno koristite konac za zube kako biste uklonili naslage i spriječili nakupljanje plaka.

Posjećujte stomatologa svakih 4-6 mjeseci radi redovnog čišćenja.

Jedite mliječne proizvode bogate kalcijumom, kao i hrskavo voće i povrće koje prirodno pomaže u čišćenju zuba.

Dovoljno je obratiti pažnju na to kako izlažete svoje zube različitim namirnicama. Ako uživate u slatkim ili kiselim napicima, pijte ih na slamku i isperite usta nakon toga.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija

Tekst objavila: Jasminka Mulić