Vodič za kupovinu sezonskog voća: Evo kako da uvijek bude zrelo i sočno

Početak jeseni je savšeno vrijeme za uživanje u jabukama, kruškama, grožđu, smokvama, ali i u voću kao što su kivi, banane, ananas. Bilo da planirate da ga pojedete danas ili ga zadržite za kasnije, evo kako da svaki put izaberete savršen proizvod.

Jabuke

Jabuke proizvode etilen kao dio procesa zrenja i nastavljaju da sazrijevaju nakon branja. Isto važi i za krušku, breskvu... : "Znači, uberete krušku, breskvu, kajsiju i one će se dalje razvijati. Ne možete izvaditi šargarepu iz zemlje i natjerati je da nastavi da zri", kaže Franko Fubini, osnivač brenda Natura i autor knjige "U potrazi za savršenom breskvom".

Kako da znate da je jabuka zrela: "Jabuke koje nađete u supermarketima će biti ili u žutom ili crvenom spektru. Uvjerite se da nema previše zelenih površina, osim u slučaju, što je očigledno, zelenih sorti. Posebno ovo provjerite na vrhu i na dnu jabuke", pojašava Fubini.

Fubini takođe preporučuje da jabuku lagano lupnete prstom i oslušnete: "Ako zvuči kao da udarate u drvo, onda je dobro - hrskava je. Ali, ako čujete tup udarac, onda nije baš dobra".

Što se tiče uvoznih jabuka uglavnom sazrijevaju vještački, nakon branja: "Ako kupujete voće iz dalekih krajeva, ono će sazrijeti na brodu. Brod će imati skladište sa kontrolisanom atmosferom gde će nivo kisjeonika biti smanjen, a etilen ubačen kako bi voće moglo da sazri", navodi Gaj Barter, glavni hortikulturista Kraljevskog hortikulturnog društva.

Kruške

Za razliku od većine voća, kruške se namjerno beru nedovoljno zrele i potom prolaze kroz proces dozrijevanja. Kruške koje kupujete u prodavnicama često su još uvijek nedozrele. "Kada biram krušku, kupujem ih nekoliko dana unaprijed kako bi im bilo omogućeno da sazru kod kuće", kaže stručnjak Sara Džonson.

Grožđe

Osim boje, teško je reći bilo šta o grožđu bez probanja. "Možete staviti stabljiku u bocu vode i grožđe će se održati prilično dugo, ali vjerovatno neće moći mnogo da sazri bez šećera iz listova", ističe Barter.

Avokado

Dobar trik za procjenjivanje zrelosti avokada je da odvojite peteljku sa vrha i pogledate boju: zelena znači zreo, žuta znači nedovoljno zreo, a braon znači da je prezreo i da smo zakasnili.

Ali sigurniji test je blagi pritisak. "Samo mora da bude veoma nježna. Ako je zaista čvrst i otporan je, nedozreo je", kaže Džonsonova.

Banane

Banane u supermarketima su uvijek one koje se beru zelene i sazrijevaju u tranzitu: "Pokušavam da ih kupim kada su žute. Ako su zelene, stavljam ih u papirnu kesu i odlažem u ormar gdje ih neću zaboraviti, a zatim ih provjeravam svakih nekoliko dana", ističe Džonsonova.

Smokve

"Trebalo bi da su u sredini meke poput pekmeza, prilično tamne i sočne, a ne suve", naglasila je Džonsonova. Ali stanje unutrašnjosti nije uvijek vidljivo spolja. "Možete da osjetite kada nježno stisnete voće; trebalo bi da bude zaista mekano, nikako čvrsto. Čak bih rekla da je ponekad u redu ako vidite da se na kori pojavljuju male pukotine, to je znak da voće počinje da omekšava", piše Gardijan.

Ananas

"Trebalo bi da možete da iščupate centralni list onda kada je ananas zreo. Ipak, najviše se oslanjam na miris. Ako dno jako i lijepo miriše, spreman je za jelo. Nezreli ananas neće mirisati", kaže kuvar Rouli Li.

Limun

Limun koji pronađete u supermarketu obično je u prihvatljivim granicama zrelosti, svakako da treba da se uvjerite da ne nema udubljenja na kori i da plodovi nisu baš mnogo teški.

 

Izvor: Koleltiv

Foto: Ilustracija/Unplash

Tekst objavila: Jasminka Mulić