Razlozi zašto je šetnja bolja od odlaska u teretanu

Ako je vaš cilj gubitak težine, mnogo je bolje da idete u redovne šetnje.

Ovo je osam benefita šetnje u odnosu na odlazak u teretanu.

Nema opreme

Možda je i najveća prednost hodanja to što vam više nije potrebna posebna oprema za vežbanje, jer sve što vam je potrebno je dobar par patika. Osim toga, hodanje ne iscrpljuje tijelo koliko aktivni sportovi, a čak možete da imate osjećaj kao da vam tijelo nije pretrpjelo nikakve promjene. Iako to, u stvari, uopšte nije tačno – jer već nakon prve šetnje možete biti sigurni da ste pokrenuli svoj metabolizam, a za to vam uopšte nije potrebno da budete natopljeni znojem.

Opšti oporavak tijela

Pored svih drugih prednosti, hodanje doprinosi intenzivnom kretanju krvi kroz krvne sudove, čime se obogaćuju svi unutrašnji organi, bez izuzetka, velikom količinom kiseonika. A to, naravno, ima blagotvorno dejstvo na cijelo tijelo. Ako steknete naviku da šetate uveče, vrlo brzo ćete primijetiti kako vam se opšte stanje popravlja. Prvo ćete smiriti glavobolje, a potom i bolove u zglobovima, a aktivna cirkulacija krvi će pomoći razvoj zapuštenih mišića.

Dubok san

Hodanje obezbijeđuje zdrav san. Ako patite od nesanice, večernja šetnja je upravo ono što vam je neophodno. Udisanje svježeg vazduha pre spavanja, čak i na malom gradskom trgu, dobro je za potpuno opuštanje organizma, a prezasićenost kiseonikom može da izazove čak i jaku pospanost. Dakle, nakon duge ležerne šetnje obezbijeđen vam je zdrav, čvrst san i prijatno buđenje.

U zdravom tijelu zdrav duh

Šetnja je savršen način da se opustite. Lagano hodanje je odličan način da „očistite“ glavu od loših misli. Štaviše, na um blagotvorno djeluje ne toliko samo hodanje, već kontemplacija onoga što se dešava oko nas. Monotoni pokreti očiju omogućavaju vam da sinhronizujete rad desne i lijeve hemisfere mozga, čime se umanjuje napetost koja nastaje kao rezultat emocionalnog šoka, negativnih misli, opsesija… Kao rezultat toga, rad nervnog sistema postaje sve bolji.

Bolje od vježbanja

Redovne šetnje mogu u potpunosti da zamjene sport. Hodanje je dokazano sredstvo za mršavljenje koje nema kontraindikacije i pogodno je za sve, bez obzira na godine. Što se tiče efikasnosti, hodanje nije inferiorno u odnosu na trčanje, ali za razliku od njega, nema kontraindikacija i mnogo je sigurnije za zdravlje.

Dobro raspoloženje

Hodanje može da koristi ne samo vašem fizičkom stanju, već i psihičkom. Ljudi koji su prestali da voze na posao i počeli da pješače ili voze bicikl do svog radnog mjesta osetili su vidno poboljšanje u svom opštem stanju. Hodanje pokreće oslobađanje hormona sreće koji se nazivaju endorfini. Nakon šetnje, sigurno ćete osjetiti da vam se raspoloženje popravilo.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović