5 glavnih modnih trendova za jesen i zimu 2024/2025

Zbogom lanu, pamuku i rafiji. Na redu su modni trendovi za jesen i zimu 2024/2025, a njih odlikuju dvije riječi: bezvremensko i vintage.

Vrijeme je da  se pozdravimo sa uživanjem u visokim temperaturama pod suncobranom ili na terasi u velikom gradu. Umesto rafije i lana, okrenimo se trikotaži, antilop i drugim zimskim tkaninama koje će nas zaštititi od vremenskih nepogoda i nekontrolisanog pada temperatura. Dok kiša pada, vrijeme je da procijenimo u kakvom nam je stanju jesenja garderoba i da naučimo koji su ključni smjerovi u kojima moda ide u sezoni jesen i zima 2025.

Septembar je idealno vrijeme da počnemo da gradimo autfite u kojima ćemo provesti zimu. Promjena sezone uvek sa sobom nosi nove trendove, kako u aksesoarima, tako i u našoj omiljenoj odeći.

Glavni modni trendovi za jesen i zimu 2024/2025:

Boja trešnje

Iako je najjača i najstrastvenija crvena i dalje gospodar i gospodar ulica, ove jeseni smo vidjeli kako je njena najmračnija strana zauzela centralno mjesto na međunarodnim revijama. Groznica trešnje crvene nijanse već je vidljiva na društvenim mrežama, posebno na kultnim torbama više brendova. A sada boji sve, od dodataka do totalnog izgleda, romantičnog i smjelijeg.

Glavni modni trendovi za jesen i zimu 2024/2025: Krzneni kaput

Proteklih sezona teddy kaputići javljali su se u raznim iteracijama, a sada su dizajneri rekli: „manje je više“ i riješili da nas iznenade XL krznenim kaputima. Modeli sa dosta volumena u predjelu vrata ili rukava prosto podsjećaju na trend mob wife koji je označio početak 2024. godine. I baš kao što je to ključ ove jeseni i zime 2024/2025 pobjeđuju modeli koji su bezvremenski i pomalo vintage.

Glavni trend mode za jesen i zimu 2024/2025: Kardigan na kopčanje

Jednostavan kardigan, kopija klasičnog muškog pulovera, je krajnje minimalistički komad i tako raznovrstan. Dizajneri su prosto insistirali na kombinovanju ovog ležernog odjevnog predmeta sa svečanim komadima. Kontrast koji se stvara emituje sofisticiranost i udobnost. Ako volite uličnu  modu, kombinujte svoj kardigan na kopčanje sa trikotažnim suknjama i pantalonama.

Glavni modni trendovi za jesen i zimu 2024/2025: Visoke čizme

Najseksepilniji trend ove jesen-zime su čizme preko koljena. Poznate su i kao musketarske čizme, a  sada se smatraju must have dodatkom. Dolaze u različitim bojama i u više završnih obrada. Savršene su za nošenje uz haljine ili mini suknje.

Glavni trend za jesen i zimu 2024/2025: Tartan

Ova jaka i otporna tkanina, porijeklom iz Škotske, ulazi u svijet mode ove sezone. Tu su komadi u grunge stilu devedesetih: prevelike pantalone ili široke suknje. Na revijama je bilo jasno da slojevitost ili umjetnost slaganja tartan odjevnih predmeta jedan na drugi obećava da će biti hit hladne modne sezone.

Izvor: Ljepota i zdravlje

Foto: Instgram

Tekst objavila: Jasminka Mulić