Zbog tjeranja u ćošak dijete će izrasti u osobu koja će bježati od razgovora

Australijski psiholog Kervin Raen koji se na svojim seminarima i radionicama često bavi i s roditeljstvom, kaže da bi metoda vaspitanja “hlađenje u ćošku” mogla dodatno pogoršati dječje ponašanje.

Na konferenciji na kojoj je nastupio Raen, inače i sam otac, objašnjava da takvo ‘hlađenje’ tjeranjem u ćošak u vaspitanju djeteta daje samo kratkoročne rezultate.

“Kad otjerate dijete u ćošak za kaznu, u tom ćete trenutku dobiti ono što želite, da se dijete smiri, ali ćete negdje do djetetove 14. godine shvati da odgajate ‘buntovnika'”, rekao je.

Objasnio je da, kad vaspitaju dijete, roditelji ga istovremeno i ‘treniraju’, odnosno uče kako treba da se ponašaju u određenim situacijama, no iz slanja u ćošak ono neće naučiti kako da se nosi sa svojim osjećanjima, učite ga da se zatvori i da ćuti i trpi zbog svog lošeg ponašanja.

“Zbog čestog tjeranja u ćošak, dijete će tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umjesto da komunicira, da se suoči sa onim što je uradio, da kaže kako se u vezi sa tim osjeća i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči, pa i posvađa kad je to potrebno, ono će da razvije zbjegavajući mehanizam”, rekao je Rae.

Mnoge majke su shvatile gdje su griješile

“Ovo je zaista trebalo da pročitam”, napisala je jedna mama ispod njegovog izlaganja i objasnila kako će od tog momenta da prestane da kažnjava dijete na taj način i počeće više sa njim da komunicira.

“Sad ste mi potvrdili da to ne treba raditi, hvala”, dodala je druga majka, koja je svakako izbjegavala ovakav metod vaspitanja.

Ipak, bilo je naravno i roditelja koji se nisu složili s razmišljanjima ovog psihologa.

“Slanje u ćošak treba poslužiti da se dijete brzo ohladi i iskontroliše svoje osjećaje. Tako mu pravim zdravu granicu, šta smije, a šta ne smije da radi”, napisao je jedan tata koji kaže da je većina djece ‘tek tada spremna na razgovor’, te da ‘s nekom djecom prije toga ne treba ni pokušavati pričati…

“Jedini je problem što mnogi roditelji na taj razgovor kasnije zaborave”, dodao je.

Izvor: CDM

Foto: Shutterstock

Tekst objavila: Jasminka Mulić