Razmislite prije naredne kupovine: Kako previše igračaka utiče na kreativnost kod djece

 

Ako vam je teško odoljeti u kupovini igračaka za djecu, trebali biste još jednom razmisliti prije nego što odlučite razveseliti mališane.

Naime, jedna studija je pokazala kako je djeci koja imaju previše igračaka lakše odvući pažnju i ne uživaju u kvalitetnoj igri.

Istraživači s Univerziteta Toledo u Ohiju (SAD) ispitivali su 36 dječaka i djevojčica, tako što su ih pozvali da se igraju u sobi pola sata s četiri ili 16 igračaka.

Otkrili su da su djeca bila daleko kreativnija kada su imala manje igračaka za igru. Takođe, ona su se sa svakom igračkom igrala dvostruko duže, smišljajući više namjena za svaku igračku i produžujući i proširujući svoje igre.

Autori zaključuju da bi roditelji, škole i vrtići trebali spakovati većinu svojih igračaka i redovno mijenjati mali broj igračaka kako bi podstakli djecu da postanu kreativnija i poboljšaju svoj nivo pažnje.

“Ova je studija nastojala utvrditi utiče li broj igračaka u okruženju male djece na kvalitet njihove igre. Čini se da je veći broj incidenata igre u stanju sa 16 igračaka ometao trajanje i zainteresovanost u igri. Ostale prisutne igračke mogle su stvoriti izvor vanjske distrakcije”, rekla je glavna autorka studije dr. Carly Dauch.

To je zato što djeca u ranom djetinjstvu razvijaju viši nivo kontrole pažnje. Njihovu igru i pažnju mogu omesti faktori iz okruženja, koji generalno odvlače pažnju. Rezultati ove studije sugerišu da obilje igračaka može stvoriti takvu distrakciju.

“Kad im je u okolini manje igračaka, mala djeca se duže igraju s jednom igračkom, što omogućuje bolji fokus za istraživanje i kreativniju igru”, navode u studiji.

Britanci svake godine potroše više od tri milijarde funti na igračke, a ankete su pokazale da tipično dijete posjeduje ukupno 238 igračaka, ali roditelji misle da se igraju sa samo 12 omiljenih na dnevnoj bazi, što čini samo pet posto njihovih igračaka.

Međutim, nije prvi put da je istraživanje pokazalo da previše igračaka može odvlačiti pažnju. Njemački istraživači Elke Schubert i Rainer Strick sproveli su eksperiment u kojem su igračke odnesene iz vrtića u Minhenu na tri mjeseca.

Nakon samo nekoliko sedmica djeca su se ponovo prilagodila i njihova je igra postala daleko kreativnija i društvenija. Svoja otkrića objavili su u knjizi The Toy-free Nursery.

U svojoj knjizi ClutterFree with Kids , autor Joshua Becker takođe je tvrdio da je manje igračaka bolje za djecu jer rijetke sobe za igru ​​podstiču kreativnost, pomažu u razvijanju nivoa pažnje i uče mlade da se brinu o svojim stvarima.

 

 

Izvor: CDM

Foto: Ilustracija/Pixabay