Začini i biljke koje će vam umanjiti želju za slatkišima

Stalno vam se jede nešto slatko, a uprkos  svim naporima, kutija keksa ili red čokolade uvijek nekako pobijedi?

Ništa novo! No umjesto restriktivnih i često nezdravih dijeta, ključ je u umjerenosti. Priroda ima uvijek aseva u rukavu, pa tako i za utaživanje želje za šećerom.

Neke biljke mogu uvelike smanjiti želju za slatkim, što će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera.

Cimet

Ovaj se začin koristi  hiljadu a godina, još od starog Egipta. Dvije su vrste cimeta široko dostupne – cejlonski i cassia, te se oba mogu koristiti u kulinarske svrhe. Ipak, cejlonski cimet je na glasu kao kvalitetniji te se u manjoj mjeri proizvodi masovno.

Cimet je poseban zbog svog osebujnog i slatkog ukusa, a k tome, prepun je antioksidansa i polifenola. To znači da cimet takođe ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Cimet ima prirodno sladak okus i izvrstan je za dodavanje zobenoj kaši ili jutarnjoj kafi.

Peršun

Peršum se naširoko koristi u curryjima, jelima srednjeg istoka i kuhinjama u drugim dijelovima Azije.

Doktori  i kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.

Kurkuma

Još jedna biljka koja se cijenjena medicini je kurkuma, a naziva se još i zlatnim začinom.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koristi se za brojne dobrobiti, među kojima je i snižavanje razine šećera u krvi.

Grčka djetelina

Takođe se  naširoko koristi u  kuhinjama srednjeg istoka, ali i u drugim djelovima Azije.

Doktori kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.

Đumbir

Đumbir je kroz vijekove  postao omiljen začin u kuhinjama širom svijeta.

Korijen đumbira prepun je zdravstvenih dobrobiti, a zbog svoje protuupalne prirode, koristi se za poboljšanje zdravlja kostiju i zglobova, smanjenje jutarnje mučnine, ublažavanje nadutosti, pa čak i ublažavanje menstrualnih bolova.

Za one koji imaju pojačanu želju za šećerom, savjetuje se ubaciti više đumbira u prehranu jer se pokazao veoma djelotvornim u tom pogledu.

Ako svoju jutarnju vodu pijete s limunovim sokom, pokušajte je umjesto toga zamijeniti đumbirom i vidite što vaše tijelo najviše voli.

 

Izvor: Kolektiv

Foto:  Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić