Aloe vera: Tajna za zdravu i sjajnu kosu

Aloe vera je izuzetna zbog svog bogatstva mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima, posebno za kožu i kosu.

Aloe vera je idealno rješenje za zdravu kosu i kožu

Gel aloe vera, porijeklom iz tropskih regija Afrike, već vjekovima je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Osim što pomaže kod hidratacije kože i liječenja opekotina, sada se sve više istražuje kako može poboljšati zdravlje kose. Iako se može činiti neobičnim da gel sa 99% vode može imati tako velike koristi, preostali 1% sadrži hranljive materije kao što su ugljeni hidrati, vitamini, lipidi, proteini, minerali, masne kiseline i kalcijum, koji su izuzetno korisni za kosu i vlasište.

Kako aloe vera pomaže vašoj kosi

Aloe vera može biti veoma korisna za vašu kosu na više načina:

Hidratacija kose

Zbog visokog sadržaja vode, aloe vera je odličan ovlaživač. Pomaže u zadržavanju vlage u kosi, čineći je mekšom i zdravijom.

Čišćenje kose

Enzimi u aloe veri mogu pomoći u razgradnji viška sebuma na vlasištu, što rezultira čistijom kosom.

Povećanje sjaja

Aloe vera, bogata masnim i aminokiselinama, može doprinijeti obnavljanju ćelija kose, čineći je sjajnijom i svilenkastijom.

Jačanje kose

Vitamini A, B12, C i E u aloe veri pomažu u jačanju kose i korijena.

Umirivanje vlasišta

Antimikrobni sastojci aloe vera mogu smiriti svrbež i crvenilo vlasišta, kao i pomoći u prevenciji peruti.

Kako pripremiti gel od aloe vere

Ako imate aloe vera biljku kod kuće, možete lako ekstrahovati gel sami. Evo kako:

Priprema

Uzmite drvenu dasku i nož. Odsjecite jedan od krajnjih listova biljke i operite ga hladnom vodom. Žuta supstanca koja se pojavljuje je aloe lateks i treba je izbjeći. Držite isečeni kraj u čaši kako bi se supstanca ocijedila oko 15 minuta.

Isjecanje

Odsjecite gornji i donji dio lista, uključujući bodlje. Zatim, sastružite gel, sitno ga isjeckajte i stavite u staklenu teglicu. Čuvajte gel u frižideru.

Recepti za maske za kosu sa aloe verom

Ne morate kupovati skupe maske za kosu; možete ih lako pripremiti kod kuće:

Za svrbež i iritaciju

Pomješajte dvije kašičice gela od aloe vere, dvije kašike kokosovog ulja i 4-5 kapi ulja čajevca. Nanesite na vlasište, masirajte nekoliko minuta i ostavite da djeluje 10 minuta prije nego što operete kosu.

Za suhu i oštećenu kosu

Pomješajte 1/4 šolje gela od aloe vere, 1/3 šolje tečnog kokosovog ulja (ili šest kašika čvrstog), dvije kašike meda i jednu kašiku jogurta. Nanesite na kosu, ostavite 20 minuta i zatim operite.

Za masnu kosu

Pomješajte dvije kašike gela od aloe vere, sok od pola limuna i 1/2 šolje vode. Nanesite na kosu, ostavite 5-10 minuta i isperite mlakom vodom ili operite blagim šamponom.

Koristeći ove savjete, aloe vera može postati ključni dio vaše rutine njege kose, pomažući vam da postignete zdravu, sjajnu i lijepu kosu.

 

Izvor:  Nezavisne novine

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić