Ne bacajte ovaj dio trešnje - Iskoristite ga za čaj i poboljšajte rad bubrega i smanjite visoki pritisak

Na jednostavan način uklonite toksine iz tijela.

Ponekad oni najmanji i „najnebitniji“ dijelovi biljaka mogu imati iznenađujuće koristi za naše zdravlje. Na primjer peteljke trešnje - ove sitne stabljike koje pričvršćuju trešnje na grane na prvi pogled mogu se činiti beznačajnima, a zapravo pakiraju snažan udarac kada je u pitanju jačanje našeg zdravlja.

Od antioksidativnih svojstava koja pomažu u borbi protiv štetnih molekula u našem tijelu do potencijalnih protoupalnih učinaka koji bi mogli olakšati svakodnevnu nelagodu, ove skromne peteljke prirodni su pojačivač zdravlja.

Zdravstvene dobrobiti

Diuretički učinci - Čaj od peteljki potiče funkciju bubrega i češće mokrenje, što pomaže u eliminaciji štetnih stvari iz tijela. Ovaj diuretski učinak može biti koristan kod problema poput zadržavanja tečnosti, oticanja i visokog krvnog pritiska. Takođe pomaže u ublažavanju simptoma infekcija urinarnog trakta ispiranjem bakterija iz mjehura.

Protoupalna svojstva - Peteljke trešnje sadrže flavonoide koji imaju protuupalna svojstva, smanjujući upale u tijelu. To može biti posebno korisno kod stanja kao što je artritis, pomažući u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti zglobova.

Regulacija probave - Tanini u peteljkama trešnje mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju simptoma proljeva. Njihova adstrigentna svojstva pomažu u smanjenju upale crijevne sluznice i regulaciji crijevne pokretljivosti.

Antioksidativna zaštita - Flavonoidi i fenolne kiseline prisutni u peteljkama trešnje djeluju kao antioksidansi, neutralizirajući slobodne radikale i štiteći stanice od oksidativnog stresa. To može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti i usporavanju procesa starenja organizma.

Priprema čaja od peteljki trešnje

Sastojci

1-2  kašike suhih peteljki trešnje

500 ml vode

Priprema:

Priprema peteljki - Ako koristite svježe peteljke, operite ih i osušite na suvom i tamnom mjestu. Ako su već suve, možete ih odmah koristiti.

Kuvanje - Stavite suve peteljke u lonac i prelijte ih vodom. Pustite vodu da prokuva na srednje jakoj vatri.

Nakon što voda prokuha, smanjite vatru na lagano i pustite da čaj lagano krčka 10-15 minuta. To će osloboditi sve dobre stvari iz peteljki u vodu.

Procjeđivanje - Sklonite lonac s vatre i ostavite čaj da odstoji još 5 minuta. Nakon toga, procijedite čaj kroz cjedilo kako biste uklonili peteljke i dobili čistu tečnost.

Posluživanje - Čaj od peteljki trešnje možete piti topao ili ohlađen. Po želji, možete dodati med za prirodnu slatkoću ili limun za osvježavajući okus i dodatni unos vitamina C.

Važno je konzumirati čaj od peteljki trešnje umjereno. Iako rijetko, moguće su i alergijske reakcije, stoga je važno pratiti reakcije organizma i prekinuti konzumaciju ako se pojave simptomi alergije.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustraija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković