Koliko kalorija se gubi za pola sata plivanja i koji stil najbolje zateže cijelo tijelo

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnjih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu

Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, a oblikuje i naša tijela.

Plivanje se preporučuje svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određeni problem mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tome slučaju možemo izvoditi.

Riječ je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivno dejstvo na naše cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci fizičke aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne grupe našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, zadnjici, grudnom košu i nogama, piše Zadovoljna.hr.

To se dešava zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža vazduh, pa će samim tim vježbanje biti mnogo efikasnije.

Postoji nekoliko stilova plivanja, a iako je najbolje kombinovati ih, ako nam to dozvoljava zdravstveno stanje, jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja cijelog tijela, većina nas želi da poradi na određenom dijelu kojim možda nismo zadovoljni. Srećom, plivanje ima rješenje i za to pa u nastavku donosimo benefite pojedinačnih stilova plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta nedjeljno kako bi se ostvario efekat vježbi i postigli zaista vidljivi rezultati. Kod svih stilova plivanja važno je tijelo držati što je vodoravnije moguće kako ne bi došlo do povreda. Pola sata aktivnog plivanja potrošiće oko 500 kalorija.

Prsno plivanje za oblikovane ruke i bedra

Stil plivanja kojem se najčešće okreće veliki broj žena svakako je prsno plivanje. To je ujedno najsporija tehnika plivanja koja zahtjeva veću snagu ramena i nogu, pa samim time utiče na njihovo oblikovanje.

 Stalni zamasi koje moramo praviti nogama utiču i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje smeta mnogim ženama. Osim toga, tokom prsnog plivanja istegnuti su naši trbušni mišići, što će povoljno uticati i na oblikovanje „pločica“. Ipak, najviše od svega utiče na grudne mišiće.

Ipak, ako imate problema s donjim, to jest lumbalnim djelom kičme, svakako izbjegavajte taj stil jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog toga što se pršljenovi i diskovi istežu tokom vježbe.

Leđno plivanje za oblikovana ramena i trbušnjake

Nešto aktivniji stil plivanja u kojem je potrebno kombinovati naizmjenične zamahe desne i lijeve ruke, kao i nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi je leđno plivanje. Kako pravimo intenzivne zamahe rukama prema iza, izduženo je naše cijelo tijelo.

Zato je leđno plivanje idealno za sve one koji se bore s masnim naslagama u predjelu stomaka. Štaviše, zbog dodatnog opterećenja vode ovo se smatra mnogo efikasnijom vježbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka, pa čak i planka.

 Takođe, zamasi rukama snažno utiču na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju salce oko struka i sjajno definišu ramena.

Kraul ili slobodni stil za cijelo tijelo

Kraul ili slobodni stil karakterišu naizmenični zamasi lijevom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se naizmjeničnim pokretima nogama održava kretanje prema naprijed.

Učinak koji ostvaruje na cijelo tijelo jednak je aerobnom treningu, samo što će se za pola sata potrošiti znatno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kičmom, a praktikuje li se redovno, značajno može uticati na celo telo, baš kao aerobni trening u teretani.

Nije zanemariv ni način disanja koji je neophodan tokom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahtjeva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike i prosto treba da se smire.

Samim time snižava se nivo kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković