Znate li da bijela čokolada nije prava čokolada?

Ljubitelji bijele čokolade mogli bi se iznenaditi kada shvate da njihova omiljena poslastica tehnički uopšte nije čokolada.

Postoji jednostavna nauka koja objašnjava zašto je to tako. Pravi se samo od maslaca ili masti iz zrna kakaovca. Bijela čokolada ne sadrži nikakve sastojke kakaovca koje tamnoj i mliječnoj čokoladi daju prepoznatljiv ukus i boju.

Bijela čokolada se pravi miješanjem kakao maslaca, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije. Zbog odsutnosti kakaove mase, bijela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno djelovanje u poređenju s mliječnom i tamnom čokoladom.

Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od pretjeranog uživanja u bijeloj čokoladi. Često se kaže da je 'najzdravija' čokolada tamna čokolada s visokim udjelom kakaa.

Uprkos tome što nije najzdravija, u poslastici od bijele čokolade uživaju milioni ljudi širom svijeta. Međutim, mnogi ne znaju da je Nestle napravio greškom još 1930-ih.

Web stranica kompanije podijelila je priču o tome kako je dodala kakao maslac Nestrovitu - dodatku prehrani za djecu - kako bi napravila kruti tabletirani oblik mlijeka. Pritom je čokoladna kompanija slučajno izumila bijelu čokoladu. Ubrzo nakon toga, shvatili su da mogu proizvoditi nemedicinske verzije Nestrovita, Milkybar koji danas mnogi poznaju i vole, što je i bila prva bijela čokoladna pločica stavljena na police trgovina 1936.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković