Kako odabrati zrelu lubenicu?

Slatka, sočna kriška lubenice je jedna od najboljih stvari u doba ljeta, ali često kada dođemo kući sa kupljenom lubenicom doživimo razočaranje.

Džordan Karter, koji posjeduje farmu lubenica koja posluje od 1965. godine, govori da, ukoliko želimo da saznamo da li je lubenica zrela, treba da potražimo žućkastu tačku ispod.

"Trebalo bi da bude mutne boje, a stomak ili donja strana lubenice treba da imaju kremastožutu mrlju", kaže Karter i dodaje da je takva lubenica bila na zemlji i sazrijevala na suncu.

Često se naziva i poljska pjega ili prizemna tačka, koja je kremastožuta ako je zrela. Ako je područje na donjoj strani svijetlozeleno ili bijelo, to znači da još nije sasvim sazrjelo.

Neki ljudi sugerišu da možete lupkati po strani da biste utvrdili zrelost.

Ovo možda nije najnaučnija metoda i zahtijeva prilično dobro uvo, ali postoji nešto istine u metodi udaranja.

"Zrela lubenica će imati tup šupalj zvuk. Nezrela lubenica će imati jači zvuk", kaže Karter.

Postoji nekoliko drugih indikatora koji vam mogu pomoći da odaberete zrelu lubenicu. Potražite "mrežu" - smeđe, grube linije na strani koje mogu da podsjećaju na paukovu mrežu. Što je više mreže, lubenica može biti slađa i zrelija. Zatim noktom lagano izgrebite površinu lubenice. Ako se kora lakše odvoji i otkrije bijelo-zelenu oblast ispod, zrela je.

Kupujte lubenice u sezoni od aprila do septembra.

 

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Printscreen

Tekst objavila: Jasminka Mulić