Slatko osvježenje gotovo za 20 minuta - Napravite sladoled tortu od tri sastojka

Jednostavan recept sa mješavinom šumskog voća savršeno je osvježenje tokom toplih dana.

U pitanju je veoma jednostavna sladoled torta koja pruža slatko rashlađenje.

Savršen ljetnji dezert dolazi u formi sladoled-torte sa bobičastim voćem. Voće možete izabrati prema svom ukusu, a pored njega potrebna su vam još samo dva sastojka: sladoled od vanile i keks. Ukoliko niste ljubitelj vanile, smrznuti šlag iz prodavnice može biti odlična alternativa,

Ukoliko birate jagode ili breskve, isJeckajte ih na manje komade i, naravno, uklonite koštice. Mješavina šumskog voća čini se kao najpogodnija za osvježenje u ovim toplim danima, a princip je toliko jednostavan da, nakon prve pripreme, recept vam više neće biti potreban.

Važno je da budete strpljivi i sačekate da se torta dobro stegne prIe nego što je isprobate. Nekoliko sati, do jedne noći dovoljno je da se torta dobro stegne, a za samu pripremu nije vam potrebno više od 20 minuta.

Sastojci:

2 l sladoleda od vanile

200 g digestivnog keksa sa čokoladom

250 g bobica po izboru + za ukrašavanje torte

Priprema:

Podlogu i stranice okruglog kalupa za tortu od 20 cm obložite plastičnom folijom. Odvojite nekoliko kašika sladoleda u činiju i pričekajte da malo omekša. Keks stavite u plastičnu kesicu i usitnite oklagijom. U omekšali sladoled ubacite izmrvljen kekse.

Prebacite smjesu u kalup za pečenje i zagladite površinu. Stavite u zamrzivač na 3 sata ili dok se ne stegne.

Izvadite ostatak sladoleda da omekša. Umiješajte u njega voće. Premažite preko biskvita i zagladite površinu. Pokrijte plastičnom folijom i zamrznite na 3 sata ili preko noći.

Prije serviranja skinite plastičnu foliju i prenesite tortu na tanjir za serviranje, ukrasite je voćem i uživajte u slatkom osvježenju.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić