Žitarice i sportska pića i nijesu toliko zdrava hrana

Prehrambena industrija krije mnoge tajne, a među njima je i ona da hrana prerađena u „zdrave“, najčešće nije ništa bolja od svojih “nezdravih” alternativa.

Razlog je što neke od njih nisu nimalo nutritivno vrednije, dok neke sadrže i štetne hemikalije. Riječ je prije svega o podvalama – hljeb na kojem piše da je napravljen od integralnog zrna često sadrži čak 70 odsto rafiniranog brašna. A evo još nekih primjera.

Žitarice

Sve više ljudi jutro započnje zdjelom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice su označene kao zdrave, a pune su šećera.

 

Mlijeko

Mlijeko sa niskim procentom masnoća stvarno ima manje kalorija, ali punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje daju duži osjećaj sitosti. Još jedan plus za punomasno mlijeko je i taj što se u mlijeko s niskim procentom masnoće dodaje mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim procentom masnoće zdravije od punomasnog. Godine 2012. Istraživači su dokazali da je gojaznost djece uzrokovana upravo mlijekom s niskim procentom masnoće.

Proteinske pločice

To su najčešće su samo dobro upakovani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i vještačke zaslađivače.

Sportska pića

U istraživanju Univerziteta Oksford ova pića nisu ponudila ništa što bi potkrijepilo tvrdnje njihovih proizvođača da pomažu postizanju boljih sportskih rezultata.

Izvor:CdM