Prati je nesanica i gubitak apetita: Ljetnja depresija nije mit

Iako nam raspoloženje najčešće varira na jesen, kada nam kiše ne daju mira, ili u zimu, kada su dani kratki, pa nam nedostaje sunce da nas ogrije, sve je više onih koji pate od ljetnje depresije.

Istraživanje naučnika iz Los Anđelesa je pokazalo da je ovo postala učestala pojava. Njeni simptomi su promena raspoloženja, nesanica, gubitak apetita i kilograma i anksioznost.

Osobe koje pate od ljetnjeg poremećaja doživljavaju čitav spektar simptoma unipolarne depresije – beznađe, osećanje bezvrijednosti i nihilizam.

Iako mnogi misle da je ovo šala, daleko je od toga. Ljudi koji kroz to prolaze imaju velike oscilacije u raspoloženju-srce im se često uzlupa, misli postaju mračne, napada ih bezrazložna tuga i imaju potrebu za samoćom.

Ljetnji depresivci često bježe u izolaciju, jer ne mogu da podnesu da gledaju druge kako se smiju i zabavljaju. Ljeeti je na ulici više ljudi, kafići su puni, muzika se čuje sa svih strana, djeca veselo trčkaraju, a oni koji pate od ljetnje depresije ništa od toga ne mogu da podnesu.

Izvor:CdM