Ovo je najbolji doručak za zdravlje crijeva

Ako želimo živjeti zdravo i dugo, ishrana korisna za zdravlje crijeva je ključna.

Mikrobiom bogat dobrim bakterijama važan je ne samo za pravilnu probavu, već i za imunološko zdravlje, regulaciju raspoloženja i čak bi mogao igrati ulogu u sprječavanju kognitivnog pada.

Jednostavan početak kada se radi o davanju prioriteta zdravlju crijeva jeste doručak koji podržava taj cilj. Ali, ako nismo sigurni što bi takav doručak trebao sadržati, gastroenterološkinja dr. Caroline Soyka podijelila je svoj omiljeni koji jede više puta nedjeljno.

Postoje dvije namirnice koje dr. Soyka kaže da jede za doručak: jaja i kefir.

"Jaja i kefir izvrstan su način da dobijete zaštitne proteine, kao i zdrave probiotike koji su izvrsni za diverzifikaciju crijevnog mikrobioma", rekla je za Parade.

Kefir i jaja značajno doprinose zdravlju crijeva

Dr. Soyka ističe da obje ove namirnice podržavaju zdravlje crijeva. Kefir se fermentira prirodnim bakterijama i kvascima, pružajući prirodni izvor probiotika.

"Ljudi bi trebali dobiti dovoljno prebiotika i probiotika iz ishrane, bez potrebe za dodacima. Ključ je konzumiranje prirodne, neprerađene hrane i uključivanje fermentisane hrane", objasnila je.

Što se tiče jaja, ova je namirnica prepuna nutritivnih dobrobiti, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamin B i vitamin D. Priprema ih na različite načine, te zaključuje:

"Ujutro se opskrbim izvorom bogatim proteinima kao što su jaja, jer mi to osigurava stalni izvor energije i pomaže da dobro započnem dan."

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić