Kad zamirišu jorgovani: Biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini

Proljećno cvijeće jedan je od brojnih razloga zbog kojih se veselimo toplijim danima, a među brojnim vrstama teško je izdvojiti samo jedno kao najposebnije - jer uživamo u cvjetanju magnolija, zumbula, ali i jorgovana, najmirisnijeg proljećnog cvijeća.

Jorgovan ima veliki broj sorti, a cvjetovi su mu obično ljubičasti, ali postoje i bijeli, svijetložuti i roze primjerci.

Neke od tih boja prati simbolika, pa tako roze jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost, zbog čega se često daruje u buketima. Nježnoljubičasti, tamne boje patlidžana ili pak bijeli i roskasti - jorgovani su u svakoj svojoj boji uvijek bujni, miomirisni i romantični.

Cvjetaju kratko

Jorgovani cvjetaju tek oko tri sedmice u godini, lako venu, a životni vijek u vazi im možete produžiti ako im svaki dan mijenjate hladnu vodu te ih podrezujete -  tako će svakoj prostoriji podariti dozu romantike, neodoljivog mirisa i proljećne svježine. Ključno je da iskoristite period njihovog cvjetanja, koje obično započinje polovinom aprila, jer oni kroz tri do četiri sedmice gube svoje mirisne cvjetove te ostaju samo zeleni listovi.

Ljekovita svojstava

Jorgovani sadrže iridoide, koji predstavljaju najobilnije i najdjelotvornije fitonutrijente koje biljka proizvodi za svoju samoodbranu, lignane i druge spojeve poput flavonoida i seskviterpena. U običnom jorgovanu pronađeni su minerali i aminokiseline, a rezultati su potvrdili i da cvjetovi i listovi jorgovana sadrže 15 makro i mikro elemenata, od kojih je najzastupljeniji silicijum. Prisutno je do 15 aminokiselina, od kojih su visokozastupljene asparaginska i glutaminska kiselina.

Za konzumaciju se koriste sirovi cvjetovi ili se motaju pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvjetova može pomoći u slučaju vjetrova i zatvora. Pomalo su gorki i djeluju tako da isušuju usnu šupljinu. Lišće i plodovi jorgovana koriste se za preventivu recidiva bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže kod izbacivanja crijevnih parazita. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu.

Sadnja i uzgoj u saksiji

Jorgovani su otporne biljke koje mogu preživjeti teške uslove zime i suše. Uz to, odgovara im mali prostor za rast, odnosno ne traže puno zemlje - dakle, veća saksija biće dovoljna, kao i sunčano mjesto na balkonu na kojem ćete držati sadnicu.

U proljeće zemlju prihranite gnojivom koje je bogato fosforom, a važno je napomenuti kako se "šišanje", odnosno podrezivanje jorgovana godišnje održava nakon cvjetanja jer samo nepodrezani jorgovani daju mirisan cvijet.

Poslije cvjetanja treba uklanjati ocvale listove, kao i odrezati suve grane. Najbolje je jorgovane saditi u periodu od maja do septembra - stavite sadnicu u saksiju s mješavinom pijeska i zemlje, učvrstite je i stavite na toplo mjesto kako bi biljka pustila korijenje. Sadnice se zalijevaju mlakom vodom te traže dosta svjetlosti, a stručnjaci kažu da im je dobro i provjetriti prostor u kojem se nalaze.

 

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Cover Images

Tekst objavila: Jasminka Mulić