Evo kako da poboljšate cirkulaciju za samo 10 minuta

Fizička aktivnost ima momentalne pozitivne efekte na tijelo, pa je vježbanje jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za sebe.

Vježbe smanjuju rizik od bolesti, pomažu u regulaciji tjelesne težine, jačaju kosti i mišiće, olakšavaju bolove u zglobovima, utiču na zdravlje mozga. Dovoljne su i male promjene u životnom stilu da ostvarite velike dobrobiti.

Mnogo se pravdaju time što nemaju dovoljno vremena da odlaze u teretanu ili novca za članarinu. Kod kuće je lako naći druga opravdanja – nema dovoljno prostora, nema trenera da vas podstiče i ispravlja, teško je naći motivaciju.

Starije osobe imaju i fizička ograničenja – teško se kreću, pate od bolova u zglobovima, neki su im pokreti neizvodljivi. Zato vam predlažemo odlične vježbe koje možete da radite čak i u stolici.

Imajte na umu da je dovoljno da im posvetite, za početak, samo desetak minuta dnevno i odmah ćete osjetiti bolju cirkulaciju i veću pokretljivost. A ako ih ponovite tri puta po deset minuta u toku dana, biće to ekvivalent polučasovnom vježbanju u teretani. Počnite odmah – svaki pokret ponovite desetak puta, a vremenom možete i da povećavate broj ponavljanja..

Zato vam predlažemo odlične vježbe koje možete da radite u dnevnoj sobi ili u kancelariji.

Izvor:Nezavisne novine

Foto: Pixabay 

Tekst objavila:Ljilja Brajković