Riznica zdravlja - Egozotično voće koje bi trebalo što prije uvrstiti u ishranu

Ukoliko ste ovo voće primijetili na policama supermarketa, vrlo je vjerovatno da niste znali kako se zove.

Riječ je o azijskoj trešnji ili voću liči, bogatoj vlaknima, nutrijentima, a koja je slatkog ukusa uz prilično zanimljiv izgled.

Voće liči, naučno poznato kao Litchi chinensis, je suptropsko voće porijeklom iz južne Kine. Ima dugu istoriju uzgoja u Kini, koja datira više od 2.000 godina. Danas se liči uzgaja i u drugim suptropskim regijama kao što su Indija, Vijetnam, Tajland i dijelovi Afrike i Južne Amerike.

Plod ima okrugli do ovalni oblik sa grubom, debelom i kvrgavom korom koja varira u boji od roze do tamnocrvene. Kora je nejestiva i uklanja se prije konzumiranja.

Plod je sočan, proziran, sladak i aromatičan, s ukusom koji se često opisuje kao mješavina grožđa, jagode i ananasa.Liči voće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima, uključujući vitamin C, kalijum i flavonoide. Sadrži i prirodne šećere koji doprinose njegovom slatkom ukusu. Liči se često koristi u raznim receptima, kao što su voćne salate, deserti, pa čak i u slanim jelima.

Koristi se i u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih navodnih protiv upalnih, antioksidativnih svojstava i svojstava za jačanje imuniteta. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se ove tvrdnje naučno potkrijepile.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/ Kruna Vd

Tekst objavila:Ljilja Brajković