Kako napraviti rumenilo od prirodnih sastojaka

Rumenilo nije samo šminka, već čarolija koja osvetljava vaše lice bojama. Ali, nisu sva rumenila istog sastava.

Mnogi popularni kozmetički brendovi koriste hemikalije koje mogu biti štetne za vašu kožu, izazivajući iritacije, začepljenje pora ili alergije. Kako biste zadržali prirodni sjaj i istovremeno pratili svoj stil, vrijeme je da postanete kreativni i naučite kako da napravite svoje rumenilo kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke.

Osnove izrade domaćeg rumenila su jednostavne. Potrebno je samo nekoliko prirodnih sastojaka, poput gline i pigmenata. Kaolin glina, na primjer, ne samo da pomaže sastojcima da se sjedine, već i čisti vašu kožu, sprečavajući začepljenje pora. Aru prah, dobijen iz korijena tropskih biljaka, dodaje svetlije nijanse rumenila.

Što se tiče boje, priroda nudi razne opcije. Od cvekle za tamno roze nijanse do kurkume za duboke narandžaste tonove, postoji mnogo prirodnih pigmenata koji će dati boju vašem rumenilu.

Nekoliko jednostavnih recepata za domaće rumenilo:

Za svjež, breskvasti sjaj: Pomiješajte prah korijena cvekle, latice breskve i aru prah u jednakim dijelovima. Čuvajte u staklenoj posudi i rumenilo će ostati svježe nekoliko mjeseci.

Za intenzivniji efekat: Pomiješajte prah hibiskusa, aru prah, mljeveni cimet ili đumbir, eterično ulje lavande i tamjana. Ovo rumenilo ne samo da daje boju, već i hrani vašu kožu.

Izrada domaćeg rumenila ne samo da je zabavna aktivnost, već vam i omogućava da znate tačno šta nanosite na svoje lice. Isprobajte ove recepte i otkrijte ljepotu prirodnog rumenila.

Izvor:Nezavisne novine

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković