Ovo su efekti koje redovno konzumiranje paprika ima na zdravlje

Bilo da je volite punjenu ili ne, paprika je jedno od povrća koje se najčešće koristi, ali dobra vijest je da je ona i te kako zdravlja.

Paprika dolazi u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i zelenu.

One su pune vitamina i minerala koji mogu koristiti zdravlju, a redovna konzumacija ovog povrća može imati mnoge zdravstvene koristi po cijeli organizam.

Dijetetičarke Erika Barera i Kristi Vejl izdvojile su nekoliko efekata koji se povezuju s redovnim jedenjem ovog ukusnog povrća.

Paprika može smanjiti upale

Paprike su bogate fitohemikalijama i nutrijentima koji imaju prirodna antioksidativna i protivupalna svojstva.

Zapravo, istraživanja su pokazala da biljni spojevi prisutni u paprikama mogu pozitivno uticati na zdravlje, smanjujući upalu u tijelu ili potpuno smanjujući rizik od njenog razvoja.

Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidanse, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija u tijelu“.

Paprika poboljšava varenje

Paprike su izvrstan izvor vlakana koja nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu, poboljšano zdravlje srca i stabilnan nivo energije.

„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom u krvi i holesterolom, dok istovremeno održavaju crijevni mikrobiom zdravim“, objašnjava Barera.

Vlakna pomažu i hraniti zdrave crijevne bakterije koje žive u probavnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma.

Paprika jača imuni sistem

Prema dijetetičarki Vejl, „uključivanje paprike u svakodnevnu prehranu moglo bi potencijalno da ponudi obilje hranjivih sastojaka za vaše tijelo, posebno za imuni sistem.“

Dodaje da crvena paprika sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže.

„Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija hrane bogate vitaminom C pomaže imunom sistemu u borbi protiv infekcija i bolesti“, ističe ona.

Paprika pospješuje zdravlje mozga.

Konzumiranje paprika može pomoći u održavanju zdravlja mozga, i spriječiti gubitak pamćenja povezan s godinama.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić